Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.07.2014

BERD oferă R. Moldova un împrumut de 10 milioane de euro pentru a dezvolta un sistem regional de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Bălți și șase raioane în nordul țării

BERD oferă R. Moldova un împrumut de 10 milioane de euro pentru a dezvolta un sistem regional de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Bălți și șase raioane în nordul țării

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă Republicii Moldova un împrumut de 10 milioane de euro pentru a dezvolta un sistem regional de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Bălți și șase raioane în nordul țării. 

Împrumutul urmează să fie oferit în două tranșe – de 6 milioane de euro și 4 milioane de euro – și  face parte dintr-un pachet de finanțare de 30 milioane de euro, care de asemenea va include un împrumut de 10 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), și un grant preconizat în valoare de 10 milioane euro de la Facilitatea Uniunii Europene de Investiții pentru Vecinătate (NIF – Neighbourhood Investment Facility).

 Cu ajutorul acestei finanțări municipiul Bălți și cele șase raioane – Florești, Soroca, Sângerei, Telenești, Rîșcani și Drochia – precum și Ministerului Mediului își vor putea asocia infrastructura de apă într-o companie unică ce va presta servicii publice de alimentare cu apă și canalizare. Operatorul regional nou creat va dezvolta un sistem de alimentare cu apă și canalizare în baza apeductului Soroca-Bălți și va îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor de apă în regiunea de nord a Moldovei.

În special, investițiile vin să reabiliteze apeductul Soroca-Bălți și alte rețele de apă din regiune, să crească numărul de conexiuni la apeduct și între raioane, să reducă pierderile de apă și să micșoreze consumul de energie utilizată la prestarea serviciilor.

Proiectul își propune de asemenea să atragă un operator privat care va gestiona serviciile de alimentare cu apă și canalizare din partea companiei regionale nou create, fapt ce va contribui la o mai mare eficiență a serviciilor.

 Prezent la Chișinău la semnarea acordului de finanțare, Directorul BERD pentru Infrastructura Municipală și de Mediu, Jean-Patrick Marquet, a declarat: "Sunt încântat că finanțarea BERD va contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru aproape 190.000 de oameni în nordul Moldovei, unde necesitățile de bază, precum accesul la apă și canalizare nu sunt întotdeauna satisfăcute. Este foarte important ca serviciile să fie unificate în cadrul unei singure companii regionale de apă pentru a reduce costurile de operare și de a mări eficiență. Următorul pas este de a găsi în anul 2015 o companie privată pentru ca aceste servicii să devină și mai eficiente."

 Anatol Arapu, Ministru al Finanțelor al Republicii Moldova, a declarat: "Toate orașe și sate din nordul Moldovei, cu excepția municipiului Bălți și a orașului Soroca extrag ape subterane care sunt foarte poluate. Finanțarea din partea BERD, BEI și grantul UE va ajuta la modernizarea apeductului Soroca-Bălți construit încă în 1980. De asemenea vor fi extinse și reabilitate alte rețele de apă din nordul țării, ceea ce va duce la îmbunătățirea nivelul de trai în regiune prin acces la serviciile de apă și canalizare. Mă bucură faptul că împrumutul pe care îl semnăm astăzi ne oferă posibilitatea să creăm un operator regional viabil în regiunea de nord a Moldovei."

 Consolidarea comercializării și durabilității întreprinderilor municipale, inclusiv a serviciilor de apă sunt printre prioritățile BERD în Moldova, ce au fost stabilite în strategia sa recent aprobată pentru anii 2014-2017.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Republica Moldova. Pînă în prezent, Banca a investit aproximativ 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte de succes în domeniul energiei, transporturilor, industria agroalimentară, industria generală și sectorul banc

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus