Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.07.2014

Iurie Leancă: În următoarele cinci luni, în economia țării urmează să vină peste 250 de milioane de dolari - de la Uniunea Europeană, Banca Mondială, prin intermediul unui șir de alte proiecte investiționale

Iurie Leancă: În următoarele cinci luni, în economia țării urmează să vină peste 250 de milioane de dolari - de la Uniunea Europeană, Banca Mondială, prin intermediul unui șir de alte proiecte investiționale

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii băncilor comerciale din Republica Moldova, la care au participat şi miniştrii Economiei, Finanţelor, Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi conducerea Băncii Naţionale a Moldovei şi a Asociaţiei Băncilor din Moldova. Premierul a menţionat că Guvernul îşi doreşte un dialog constructiv cu reprezentanţii sistemului bancar.

„Băncile sunt un element extrem de important nu doar al economiei şi al sistemului financiar din Republica Moldova, ci şi al funcţionării statului per ansamblu. Pentru noi, și reprezentanţii mediului de afaceri, și cei care sunt antrenaţi în activitatea bancară a țării sunt parteneri egali de dialog şi de interacţiune”, a spus Iurie Leancă.

Părţile au făcut un schimb de opinii privind modificările operate la cadrul legal din domeniul financiar. În speță, s-a discutat despre prevederile menite să sporească transparenţa şi siguranţa sistemului bancar, precum și despre pachetul de legi privind reforma justiţiei, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în această săptămână. De asemenea, au fost puse în discuţie subiecte ce vizează ultimele tendinţe din sistemul financiar-bancar, fiind menționat rolul acestuia în dezvoltarea economiei naţionale, precum şi acţiunile care urmează să fie întreprinse de către instituţiile statului, în colaborare cu cele financiare, pentru a diminua impactul negativ al restricţiilor la exportul produselor moldoveneşti pe piaţa rusească.

„Efectele sancţiunilor impuse de Federaţia Rusă nu creează riscuri majore pentru parametrii macroeconomici principali. În următoarele cinci luni, în economia țării urmează să vină peste 250 de milioane de dolari - de la Uniunea Europeană, Banca Mondială, prin intermediul unui șir de alte proiecte investiționale. Drept urmare, presiunea asupra leului va scădea şi noi deja vedem elemente de apreciere a leului în raport cu principalele valute internaţionale”, a precizat Premierul Iurie Leancă.

La rândul lor, reprezentanţii sistemului bancar și-au manifestat deschiderea pentru conlucrare şi disponibilitatea de a sprijini eforturile statului în vederea redresării situaţiei în care s-au pomenit agenţii economici ca urmare a sancţiunilor impuse de Federaţia Rusă. Totodată, ei s-a pronunţat pentru un dialog activ în procesul de perfecţionare a cadrului legal ce reglementează activitatea domeniului financiar, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus