Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.07.2014

Statele Unite ale Americii vor contribui în anul 2014 cu peste 10 milioane de dolari la programe de dezvoltare economică în Republica Moldova

Statele Unite ale Americii vor contribui în anul 2014 cu peste 10 milioane de dolari la programe de dezvoltare economică în Republica Moldova

Statele Unite ale Americii împreună cu Uniunea Europeană (UE) depune de câțiva ani eforturi considerabile în vederea modernizării şi diversificării sectorului agricol din Moldova. Statele Unite le oferă fermierilor din Moldova instrumentele necesare pentru a putea concura pe piețele globale, încurajându-i să profite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător recent semnat de Moldova cu UE și susținând astfel creşterea economică durabilă pentru toți cetățenii Republicii Moldova. 
 
Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei SUA la Chişinău, împreună cu cele 2,8 milioane anunțate mai devreme anul acesta, Statele Unite va contribui peste 10 milioane de dolari la programe de dezvoltare economică în Moldova în 2014, cu un accent semnificativ pe competitivitatea sectorului privat în agricultură. În cadrul eforturilor noastre, lucrăm asupra sporirii competitivității internaţionale a agriculturii de valoare înaltă din Moldova, în special a merelor, strugurilor de masă, produselor cultivate în seră, piersicilor şi cireşelor. De asemenea sprijinim eforturile Moldovei de conformare cu regulamentele UE în cadrul Acordului de Asociere recent semnat, inclusiv adoptarea standardelor fitosanitare sporite.  Eforturile de asistenţă vizează instruirea producătorilor moldoveni în ceea ce priveşte tehnologiile de păstrare la rece a merelor şi strugurilor de masă, care să le permită extinderea termenului de valabilitate al produselor, un factor esenţial în minimalizarea risipei și creşterea veniturilor. Mai mult decât atât, din 2011 Statele Unite a investit 7,8 milioane de dolari în infrastructura post-recoltare pentru trei lanţuri agricole de valoare înaltă.
 
De asemenea, programul de cinci ani de asistență în valoare de 262 de milioane de dolari Corporaţia Provocările Mileniului (CPM) ajută agricultorii în tranziţia către o producţie agricolă de valoare înaltă, reabilitează importantele sisteme de irigare, precum şi acordă  împrumuturi întreprinderilor agricole.
 
În cadrul programelor de schimb academic finanțate de SUA delegaţii din Republica Moldova, în special din industria vinului şi a merelor, vin în Statele Unite cu scopul de a face schimb de experiență cu colegii lor americani si pentru a extinde rețelele de comerț.
 
Toate aceste programe, elaborate şi implementate împreună cu partenerii noştri din Uniunea Europeană, tind să conducă sectorul agricol din Republica Moldova pe o cale modernă de creştere economică şi oportunităţi extinse. Suntem încrezători că modernizarea şi diversificarea agriculturii Republicii Moldova va continua să aducă beneficii reale agricultorilor moldoveni şi suntem nespus de mândri de ajutorul pe care îl acordăm acestora.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus