Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.07.2014

Peste 90 000 de beneficiari de la lansarea Proiectului Energie și Biomasă

Peste 90 000 de beneficiari de la lansarea Proiectului Energie și Biomasă

În cadrul ședinței Consiliul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova desfășurate la 23 iulie curent, a fost prezentat progresul activităților și cele planificate pană la finalizarea proiectului la sfârșitul anului 2014. Ședința a fost prezidată de Viceministrul Economiei Tudor Copaci.

Tudor Copaci a salutat rezultatele foarte bune ale proiectului și impactul Proiectului în ceea ce priveşte conștientizarea la scară națională  a beneficiilor utilizării energiei regenerabile,  îmbunătăţirea încălzirii clădirilor publice din zona rurală şi crearea pieţelor locale de producere a biocombustibililor.

Conform raportului de progres, dintr-un total de 127 de proiecte care au fost trecute la etapa de investiţii, 118 au fost finalizate, iar alte 9 proiecte sunt la etapa de implementare, urmând a fi finalizate până la sfârșitul anului curent.

Aceste 127 de proiecte includ 144 instituții publice, inclusiv 86 şcoli, 49 grădiniţe de copii, 4 centre comunitare, 3 primării și 2 școli profesionale, unde vor fi instalate noi sisteme de încălzire pe biomasă.

Astfel, datorită Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” peste 90 de mii de persoane vor beneficia de sisteme de încălzire pe biomasă, ceea ce asigură un plus de confort termic în perioada sezonului rece și reducerea facturilor la energie.

Totodată, 550 de cazane pe biomasă vor fi oferite până la finele anului, prin programul de subvenționare  a gospodăriilor casnice din zonele rurale.

În vederea conștientizării de către comunitate a beneficiilor utilizării surselor de energie regenerabilă  circa 19 000 de elevi au fost antrenați în activități educaționale, dedicate energiei regenerabile și eficienței energetice, peste 200 copii au participat la taberele tematice de vară „Energel” și a fost introdusă în curriculum disciplina opțională „Surse de Energie Regenerabile”.

 Potrivit Ministerului Economiei, proiectul are un impact major la nivel național datorită acțiunilor de promovare cum ar fi organizarea caravanei cazanelor pe biomasă, a ceremoniei de premiere în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice Moldova Eco-Energetică, a Forumului  Național „Bioenergetica Republicii Moldova”, a festivalului de tehnologii și produse eco și concertului alimentat de la energie solară SUN Dă-i Fest și alte activități.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus