Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.07.2014

Noi oportunităţi şi eventuale riscuri în cooperarea comercial-economică dintre ţara noastră şi Belarus puse în discuţie la Ministerul Economiei

Noi oportunităţi şi eventuale riscuri în cooperarea comercial-economică dintre ţara noastră şi Belarus puse în discuţie la Ministerul Economiei

Viceprim-ministrul, Andrian Candu, ministru al Economiei, a avut astăzi o întrevedere cu delegația Republicii Belarus, pentru consultări în domeniul de cooperare comercial-economică bilateral, în contextul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere, cuprinzând Zona de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător dintre R. Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA).
 
Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat accesul mărfurilor pe piaţa moldovenească, barierele tehnice în calea comerţului, recunoaşterea certificatelor de conformitate, aplicarea măsurilor sanitare şi fitosanitare, precum şi respectarea regulilor de origine a mărfurilor. La finalul vizitei delegaţia belarusă a vizitat întreprinderile moldo-belaruse de asamblare a tractoarelor şi troleibuselor.
 
În cadrul întrevederii Andrian Candu a susţinut necesitatea menţinerii şi dezvoltării relaţiilor economice cu partenerii tradiţionali, dând asigurări că Guvernul acordă o atenție deosebită respectării regulilor de origine a mărfurilor pentru a preveni riscul reexporturilor ilegale de mărfuri.  Iar pentru a răspunde tuturor îngrijorărilor părţii belaruse, ministrul Economiei a asigurat că va fi stabilit un dialog permanent cu partea belarusă, pe toate platformele existente, la toate etapele implementării prevederilor  Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, aşa încât să fie excluse toate barierele în calea comerțului bilateral și a relațiilor economice dintre cele două ţări.
 
Suplimentar, Candu a prezentat oportunităţile de cooperare, oferite de ţara noastră, în domeniul industriei constructoare de maşini pe platforma parcurilor industriale şi a Zonelor Economice Libere, iar delegaţia belarusă s-a arătat interesată să-şi dezvolte potenţialul în această ramură, deschizând în perspectivă uzini în Republica Moldova. 
 
Potrivit Ministerului Economiei, părțile au convenit să continue practica organizării consultărilor bilaterale și de monitorizare comună a comerțului reciproc, iar în cazul apariţiei unor probleme, să ia imediat măsuri pentru soluţionare a acestora. În acest scop, la necesitate, vor fi create grupuri de lucru sectoriale. De asemenea, părţile au convenit să organizeze, în perioada 24-25 octombrie 2014, la Minsk, a comisiei mixte moldo-belaruse pentru cooperarea comercial-economică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus