Trimite e-mail | Printeaza
IT
22.07.2014

Din 21 iulie a devenit funcțional Registrul de Stat al Controalelor

Din 21 iulie a devenit funcțional Registrul de Stat al Controalelor

Potrivit surselor din cadrul Centrului de guvernare electronică, sistemul este creat pe o platformă online comună, care permite organelor abilitate cu funcție de control, automatizarea planificării controalelor și evidenței efectuării controalelor planificate și inopinate și acordarea informației depline despre controale.

În funcțiile sistemului intră: identificarea în mod automat, a suprapunerii controalelor planificate de mai multe organe de control asupra aceluiași agent economic; semnalează încălcarea prevederilor legislative de către un organ de control (spre exemplu, în cazul apariției în grafic, a unor controale repetate, nejustificate, din partea unui organ de control la unul și același agent economic, în decurs de 1 an); la 48 ore de la efectuarea controlului, informațiile de bază aferente controlului vor fi făcute publice. Odată cu centralizarea datelor se anulează cheltuielile pentru administrarea registrelor individuale.

De asemenea, sistemul oferă fiecărui agent economic posibilitatea de a ține condica tutror controalelor în format electronic, transformându-se, astfel, într-un instrument eficient de planificare și organizare a activității de antreprenoriat; permite circulația electronică, interinstituțională a documentelor aferente întregului ciclu de control: planificare-decizie-delegație-act de control. Informația păstrată în acest registru (cu excepția celei cu acces limitat) este disponibilă pentru vizualizare liberă pe site-ul www.controale.gov.md.

Amintim că instituții publice centrale cu drept de control sunt: Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică; Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; Agenția Națională pentru Protecția Concurenței; Comisia Națională a Pieței Financiare. Lansarea sistemului informațional automatizat “Registrul de Stat al Controalelor” este parte a proiectului de e-Transformare a Guvernării, susținut de Banca Mondială și implementat de către Cancelaria de Stat cu suportul Centrului de Guvernare Electronică și Centrului de Telecomunicații Speciale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus