Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.07.2014

„e-Factura” va fi implementată în peste 150 de instituţii publice până la 1 septembrie 2014

„e-Factura” va fi implementată în peste 150 de instituţii publice până la 1 septembrie 2014

Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat Inspectoratului Fiscal Principal de Stat să asigure în termen, până la data de 1 septembrie 2014,  conectarea obligatorie a 150 de instituții (ministere, autorități ale administrației publice centrale subordonate Guvernului și instituții publice autonome) la sistemul automatizat „e-Factura”, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 461 din 16.06.2014. Astfel, pe parcursul lunii august 2014, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) va organiza un program de instruire privind utilizarea sistemului informatic „e-Factura”, destinat reprezentanților autorităților publice centrale și ai instituțiilor subordonate acestora.

Ministerele, autoritățile administrației publice centrale subordonate Guvernului și instituțiile publice autonome vor lua act și vor informa suplimentar structurile organizaționale din sfera lor de competență despre obligativitatea utilizării, începând cu 1 septembrie 2014, a sistemului automatizat „e-Factura” la emiterea facturilor fiscale, și vor coopera în acest sens cu IFPS.

La fel, până la 1 septembrie, IFPS va asigura conectarea la sistemul automatizat „e-Factura” a ministerelor, autorităților administrației publice centrale subordonate Guvernului și a instituțiilor publice autonome (autoritățile administrative din subordine, instituțiile publice și întreprinderile de stat în care ministerul sau altă autoritate administrativă centrală are calitatea de fondator).

Scopul acțiunii e să promoveze sistemul „e-Factura” în cadrul instituțiilor publice, astfel determinând utilizarea ulterioară a acestuia și de către companiile private cu care instituțiile publice au sau ar putea avea relații de afaceri. La fel, măsura vine să limiteze riscul corupției în procesul de achiziții publice, să crească transparența instituțiilor publice și să diminueze costurile administrative ale acestora.

Conectarea la sistemul automatizat „e-Factura” va fi realizată, pe parcursul lunilor iulie-august, de ÎS „Fiscservinform”. Centrul de Guvernare Electronică împreună cu Secretariatul Consiliului Economic își vor oferi suportul în procesul dat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus