Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-21/declara-iile-primministrului-iurie-leanca-in-debutul-edin-ei-guvernului-din-21-iulie-2014-35878.html
Data: Jul 21, 2014 (17:32)

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinței Guvernului, din 21 iulie 2014

Tematica şedinţei de Guvern de astăzi este una mai specială. Putem să o numim chiar extraordinară. Cunoaşteţi şi împrejurările care au stat la baza deciziei de a ne convoca astăzi. Motivul este foarte clar. Din păcate, anumite legi - care sunt extrem de importante pentru ţară, pentru societate, pentru onorarea angajamentelor pe care ni le-am asumat cu toţii - nu au putut fi votate de Parlament. Dar aceste proiecte de lege sunt extrem de importante. Nu putem întârzia cu aceste legi, pentru a crea un cadru absolut necesar, dar şi prielnic pentru a continua reformele și pentru a îmbunătăţi condiţiile sociale și economice ale concetăţenilor noştri.

Pe acest motiv v-am invitat la această şedinţă, ca să vă propun angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului pentru un pachet mai mare de legi.

Bineînţeles că este o formă mai excepţională de aprobare a legilor, dar este perfect constituţională şi chiar necesară în anumite momente. Iar perioada pe care o traversăm în prezent... dacă aş spune doar că „nu e simplă", ar fi o formulă extrem de diplomatică. Este o perioadă extrem de complicată, complexă, cu provocări mai vechi, dar şi mai noi. Astăzi, din păcate, este ziua în care intră în vigoare anumite sancţiuni impuse de partenerii de la Moscova în ceea ce privește exportul de fructe şi legume de anumită categorie. Mai avem de contracarat şi alte probleme.

În această situaţie fără precedent, faptul că, din motive mai puţin explicabile, un şir de legi nu au fost votate în Parlament - iar unele proiecte de lege nici nu au ajuns, din păcate, să fie dezbătute în plenul Parlamentului! - sigur că generează anumite semne de întrebare. Dar ne și motivează să avem această şedinţă extraordinară.

Vreau să vă spun de la bun început că această abordare a fost nu doar coordonată, ci şi discutată în detalii cu conducerea Parlamentului, cu Preşedintele Igor Corman, cu colegii noştri, liderii de coaliţie. Majoritatea dintre Dvs. aţi fost implicaţi în aceste discuţii. Astfel, vreau să anticipez posibilele reacţii precum că ar exista anumite fisuri sau probleme în coaliţie. Vreau să-i asigur pe cetăţenii Republicii Moldova: coaliţia este funcţională în continuare. Guvernul, împreună cu liderii de coaliţie, îşi fac datoria. Avem o abordare comună. Am demonstrat şi vom demonstra şi azi că avem discernământul necesar şi că suntem capabili să avansăm. Să facem astfel, încât să ne onorăm toate angajamentele pe care ni le-am asumat.

Spuneam că unele proiecte de lege foarte importante pentru noi au fost blocate în unele comisii, în mod special, Comisia economie, buget şi finanţe. Pe acest motiv, stimaţi colegi, este imperativ să identificăm soluţii pentru ca aceste legi să fie aprobate. Şi pe urmă vom căuta explicaţii de ce nu am reuşit să găsim soluţii prin calea legală obişnuită, fiind nevoiţi să recurgem la astfel de procedee... Vă propun să ne axăm pe câteva proiecte de lege, fiecare dintre care îl vom trece în revistă. Dar, din punctul meu de vedere, putem să le împărţim în câteva compartimente.

Primul ţine de continuarea reformei în justiţie. Aici vorbim de, cel puţin, trei proiecte de lege extrem de importante: fie că este vorba de imunitatea judecătorului în anumite circumstanţe - și am ajuns la concluzia că este necesar de a recurge la acest procedeu -, fie că este vorba de răspunderea disciplinară a judecătorilor sau de lichidarea Curţii de Apel Bender. Am ajuns la concluzia că această înaltă instanţă trebuie să fie lichidată pentru a avea un proces mai transparent, per ansamblu, în justiţie, şi sper că decizia în cauză ne va ajuta să mergem înainte.

 Al doilea capitol vizează tot ceea ce înseamnă transparență în sectorul financiar-bancar și nevoia de a face regulă în tot ceea ce înseamnă domeniul asigurărilor.

Al treilea subiect ține de rectificarea Bugetului de stat și a Bugetului de asigurări sociale. Pe parcursul ultimelor luni noi am avut dezbateri, analize, discuții pentru a asigura creșterea economică înregistrată, în mod special, în ultimii patru ani. Dar 2013 a fost un an nemaipomenit de benefic. La fel, și anul acesta avem creștere economică și am ajuns la concluzia foarte clară, evidentă pentru toți: atâta timp cât această creștere  nu se răsfrânge asupra situației concetățenilor noștri - mă refer la pensii, salarii, adaosuri -, atunci ea, chiar dacă este una importantă, nu va genera satisfacția de care avem nevoie cu toții. Iată de ce trebuie să facem aceste rectificări la Buget pentru a putea majora salariile și indemnizațiile la pensii. Și, după cum am convenit, aceste majorări se fac într-o manieră nu doar transparentă, ci și extrem de sustenabilă, astfel încât anul viitor să putem asigura exact menținerea acestor salarii și chiar, de ce nu, să ne gândim la îmbunătățirea în continuare a salariilor și pentru pedagogi, educatori și bibliotecari, și pentru cei angajați în domeniul culturii. Bineînțeles că mă refer și la pensii, mai ales pentru categoriile cele mai vulnerabile.

Deci, cam acestea ar fi domeniile prioritare. În funcție de aceste domenii prioritare am și încercat să clasific proiectele de lege pe care acum le vom trece în vigoare.

După cum am menționat, aceste subiecte le-am discutat cu dl președinte al Parlamentului, Igor Corman, cu conducerea Legislativului, pe care i-am informat despre faptul că Guvernul urmează să-și angajeze răspunderea. Dânsul, la fel, s-a arătat nemulțumit de activitatea anumitor comisii - în mod special, a comisiei la care m-am referit mai devreme. Ne-am consultat cu conducerea Parlamentului și cu colegii noștri - liderii Coaliției - asupra modului în care vom face acest lucru, am găsit o abordare consensuală cu toți colegii noștri, ceea ce este foarte important. Astfel, decizia pe care urmează să o luăm astăzi este una corectă nu doar din punct de vedere politic și legal, dar și din punctul de vedere al așteptărilor oamenilor.

Vreau să mai exprim încă un regret - spuneam de la bun început că traversăm o perioadă extrem de complicată, una fără de precedent. Mi-aș fi dorit ca în aceste situații - când există astfel de provocări la adresa securității economice, comerciale și de alt gen a Republicii Moldova - societatea noastră să poată da dovadă de unitate și de solidaritate. Iar asta însemnă să fie solidară și opoziția - care știe foarte bine ce înseamnă aceste sancțiuni, aduceți-vă aminte de anul 2006. Iar sancțiunile de astăzi, în opinia mea, sunt și mai puțin explicabile decât au fost cele din 2006.

Tocmai de aceea, regret foarte mult că opoziția a refuzat să se angajeze, împreună cu noi, în identificarea unor soluții, ci, ca de obicei, a ales calea de contrapunere și de dezangajare în acest efort care, după mine, trebuie  să fie unul absolut de unitate, unul solidar și unul care să fie îndreptat spre a găsi soluții. Sunt curios cu ce mesaje merg liderii opoziției în capitala rusă și de ce dânșii, dacă merg acolo atât de des, nu au reușit să obțină decizii prielnice și favorabile pentru Republica Moldova.

Noi vom reveni la discuții detaliate asupra esenței acestor sancțiuni, continuând evaluarea lor legală, juridică și tehnică, precum și din punct de vedere al cadrului bilateral și multilateral al CSI - vă spuneam că nu găsesc explicații, dar asta este realitatea... Apoi, bineînțeles că vom veni cu un pachet de soluții. Dar, pentru moment, vă propun să medităm asupra punerii provizorii în aplicare a Acordului de Liber Schimb cu UE, care va permite să beneficiem de contingentele pentru mere, prune, struguri, astfel încât țăranii noștri, fermierii noștri, cei care produc aceste bunuri, vinificatorii și exportatorii să nu fie prejudiciați prin aceste sancțiuni.

Inițial, ideea noastră a fost să punem în aplicare acest Acord de la 1 octombrie; dar putem să-l aplicăm de la 1 septembrie și cred că ar fi o abordare absolut judicioasă ca să putem începe cât mai devreme aceste exporturi în baza contingentelor pe care le avem la produsele sensibile și de aceea vă propun să discutăm acest subiect.

În plus, bineînțeles că trebuie să avem și o campanie de acțiuni, inclusiv cu susținere financiară, o campanie de sprijinire a producătorului autohton, în mod special, a celor care sunt implicați în agricultură. Dar această campanie de susținere a producătorilor noștri agricoli ar trebui să coincidă perfect cu angajamentele noastre de a crea condiții mult mai bune și de a promova un mod sănătos de viață.

Am discutat și anterior cât de important este, de exemplu, să punem la dispoziția fiecărui elev, a celor care merg la grădiniță, în Armata Națională câte un măr pe zi. Englezii spun „apple a day doctor awey" - un măr pe zi ține doctorul departe... Astfel noi am investi în profilaxie, ceea ce chiar e mai important decât a investi doar în tratarea bolilor. Am vorbit cu dl ministru Arapu, dânsul știu că a identificat anumite resurse pentru a promova această campanie națională. Vom avea nevoie de acțiuni susținute, bine gândite, astfel încât și producătorii să fie satisfăcuți, dar și copiii, și angajații, și cei din armată să poată beneficia de cele mai bune produse."