Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.07.2014

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi proiectul Legii privind modificarea şi completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi proiectul Legii privind modificarea şi completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova

Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiţiei, în colaborare cu autorităţile interesate, societatea civilă şi mediul academic. „Din momentul intrării în vigoare a Codului contravenţional şi până în prezent, au fost identificate o serie de colizii şi lacune legislative. În consecinţă, s-a impus necesitatea realizării modificărilor de rigoare în vederea excluderii deficienţelor atât de ordin teoretic, cât şi practic ale normelor”, a spus ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

Potrivit lui, noul proiect de lege va permite implementarea adecvată şi calitativă a prevederilor legii contravenţionale, ceea ce, în consecinţă, va contribui la realizarea scopurilor urmărite prin aplicarea răspunderii contravenţionale: sancţionarea pentru fapte contravenţionale şi prevenirea săvârşirii de noi contravenţii – toate întru apărarea drepturilor şi libertăţilor legitime ale persoanei, apărarea proprietăţii, ordinii publice, a altor valori ocrotite de lege.

Amendamentele proiectului vizează subiecte de drept material şi subiecte privind procedura contravenţională. Astfel, în Partea materială a Codului se propune operarea unor modificări ce ar înlătura confuziile din normele existente, dar şi neconcordanţele între esenţa instituţiilor de drept contravenţional şi conţinutul prevederilor care le reglementează. Totodată, proiectul conţine modificări conceptuale ale unor instituţii. De exemplu, se propune majorarea termenului general de prescripţie a răspunderii contravenţionale de la 6 luni la 12 luni.

„Proiectul de lege mai propune completarea Părţii speciale a Codului cu noi contravenţii şi revizuirea faptelor şi sancţiunilor statuate actualmente de Cod. În acest sens, urmează a fi modificate  contravenţiile din toate domeniile reglementate de Cod”, a mai spus Oleg Efrim.

Potrivit Ministerului Justiției, se propun amendamente la partea ce se referă la procedura contravenţională prin care se propune:
- revizuirea competenţelor agenţilor constatatori, prin modificarea fie a atribuţiilor acestora, fie a arealului de contravenţii asupra cărora se extind atribuţiile respective;
- clarificarea procedurii de examinare a cauzelor contravenţionale de către agenţii constatatori;
- revizuirea normelor care reglementează măsurile procesuale de constrângere – revizuirea este îndreptată în sensul ajustării la normele generale prevăzute de legislaţia procesual-penal (având în vedere că măsurile procesuale de constrângere în contravenţional sunt preluate din procesul penal, era cazul să fie reglementate cel puţin prin norme de trimitere, nu doar prin nominalizarea acestora, fără a statua procedura de aplicare a acestora);
- reglementarea instituţiei măsurilor de siguranţă (expulzarea; demolarea construcţiilor neautorizate şi defrişarea arborilor şi arbuştilor; confiscarea specială). „În prezentul Cod ele apar ca  sancţiuni, ceea ce este eronat. Proiectul propune condiţiile şi procedura de aplicare a fiecăreia dintre acestea”, a adăugat ministrul Justiţiei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus