Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-15/juncker-nu-va-exista-o-noua-extindere-a-ue-in-urmatorii-cinci-ani-35802.html
Data: Jul 15, 2014 (20:04)

Juncker: Nu va exista o nouă extindere a UE în următorii cinci ani

Președintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat marți, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că niciun stat nou nu va adera la Uniunea Europeană în cei cinci ani ai mandatului său.

"Din perspectiva de astăzi este de neconceput ca unele dintre statele candidate cu care negociem să îndeplinească toate criteriile mai devreme de 2019. Dar negocierile vor fi continuate. Și alte state europene au și ele nevoie de credibilitate, de perspective europene serioase. E vorba de statele din Balcani (...) și ele au nevoie de perspectivele de aderare", a argumentat el.

Jean-Claude Juncker a salutat în context poporul ucrainean pe care l-a calificat ca fiind un popor european, care își are locul în Europa. De asemenea, el a făcut apel la 'intensificarea eforturilor de cooperare, asociere și parteneriat cu țările din Parteneriatul Estic', precum Ucraina și R. Moldova.

Juncker a mai afirmat că politica externă și cea de securitate și apărare comună trebuie să fie consolidate.

"Nu aș vrea să spun cuvinte mari, dar politica externă și politica de securitate și apărare comună trebuie consolidate. Vom face tot ce putem ca Înaltul Reprezentant să nu mai fie direcționat de miniștrii de externe. O politică comună de externe are nevoie și de o viziune comună. Înaltul Reprezentant, care are un domeniul de lucru atât de mare, va fi susținut de comisarii de resort pe anumite domenii", a afirmat Juncker.

Potrivit acestuia, apărarea nu înseamnă că UE trebuie să fie "un fel de alternativă la NATO", pentru că ambele organizații "trebuie să colaboreze și să respire împreună". "Dar în domeniul extern avem nevoie de solidaritate, după cum se prevede în Tratatul de la Lisabona, și de colaborare în acest domeniu. Este absolut clar", a adăugat Juncker.

El consideră totodată că Europa trebuie să facă mai mult pentru Africa, "acest continent marcat de tristețe și uitat", dar care este bogat, care atât de multe resurse, și mai ales resurse umane. "Să nu uităm continentul african și să punem capăt aceste tragedii zilnice. În fiecare zi, odată la 6 secunde moare o persoană. 25.000 de copii mor zilnic din cauza foamei. Atât timp cât se întâmplă asta, Europa nu-și face treaba, Europa trebuie să fie responsabilă și trebuie să schimbe această stare de lucruri. Nu putem considera pacea ca fiind un lucru de la sine înțeles", a arătat Juncker.

Nu în ultimul rând, acesta consideră că europenii trebuie să se mândrească cu moneda comună, pentru că aceasta nu dezbină Europa, ci o protejează, scrie Agerpres.

"Haideți să recunoaștem cât de mult protejează moneda unică Europa! (...) Nu doresc o Europă care stă la capătul istoriei, ci o Europă care acționează și care se găsește în centrul terenului. (...) Pentru asta, trebuie să ne inspirăm din convingerile pe care ni le-au transmis marii europeni", a mai spus candidatul PPE.