Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.07.2014

Noul director al Băncii Mondiale în Moldova este Alex Kremer

Noul director al Băncii Mondiale în Moldova este Alex Kremer

Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, directorul regional al Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Qimiao Fan, l-a prezentat recent autorităților din Republica Moldova pe noul director al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer.

Mandatul lui Kremer la Chișinău va începe la 1 august 2014. Dumnealui a deținut anterior funcția de director al Băncii Mondiale pentru Republica Kârgâză (2010-2014) și economist sectorial principal în regiunea Orientul Mijlociu și Africa de Nord în cadrul Băncii Mondiale. În acea perioadă dl Kremer a publicat mai multe lucrări de cercetare cu privire la agricultură, impactul războiului din 2006 în Liban, eficiența energetică și regiunile mai puțin dezvoltate. Dumnealui a fost autorul principal al publicației "Locații sărace, oameni înfloritori: cum Orientul Mijlociu și Africa de Nord pot depăși disparitățile spațiale" (2010) ("Poor places, thriving people: how the Middle East and North Africa can overcome spatial disparities "). Anterior experienței în Banca Mondială, dl Kremer a activat în Departamentul pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit în calitate de manager al programului național în India. Dumnealui a deținut, de asemenea, funcții de oficial UE, cea mai recentă fiind funcția de consilier economic și politic în Harare, Zimbabwe.

“Banca Mondială se bucură de un parteneriat fructuos și amplu cu Republica Moldova,” a declarat Qimiao Fan. "Dl Kremer aduce în această nouă funcție o experiență bogată și competențe solide în domeniul dezvoltării. Sperăm că acest lucru va contribui la consolidarea și aprofundarea parteneriatului între Banca Mondială și Republica Moldova pe durata mandatului dlui Kremer în calitate de director de țară pentru Moldova.”

De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1 miliard dolari SUA au fost alocați pentru un număr de 49 operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 8 proiecte active, suma angajamentelor totale constituind 189.9 milioane dolari SUA. Domeniile de asistență includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea mediului de afaceri, educația, asistența socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, mediul și altele. Corporația Financiară Internațională a oferit investiții în sumă de 233 milioane dolari SUA în cadrul a 24 proiecte în diverse sectoare, iar Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane dolari SUA. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus