Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.07.2014

Iurie Leancă a îndemnat investitorii germani să își deschidă afaceri în Republica Moldova

Iurie Leancă a îndemnat investitorii germani să își deschidă afaceri în Republica Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat, la Berlin, la o reuniune a oamenilor de afaceri, potenţiali investitori în Republica Moldova. Şeful Executivului a spus că Chişinăul apreciază suportul puternic al Germaniei pe calea integrării europene a Moldovei şi pledează pentru întărirea legăturilor economice bilaterale.

Premierul a vorbit despre evoluțiile recente din Republica Moldova, despre potențialul economic neexploatat ce ar putea prezenta interes pentru întreprinderile germane. Iurie Leancă s-a referit şi la avantajele Acordului de Asociere cu UE, semnat pe 27 iunie şi ratificat de Parlamentul R. Moldova pe 2 iulie.

„Acesta este doar începutul drumului pentru țara noastră de a deveni mai aproape de principiile, normele, standardele UE, precum și de competitivitatea acesteia. Afluxul de noi investiții va permite Moldovei să creeze locuri de muncă, modernizarea instalațiilor industriale, va crește exporturile și va asigura o creștere economică durabilă", a spus Iurie Leancă.

Totodată, Premierul a declarat că Guvernul şi-a asumat reforme în domenii precum energia, educația și sectorul financiar, care au fost salutate de FMI și UE. „Eforturile depuse până în prezent, în scopul de a promova o economie stabilă, arată deja primele succese. Produsul Intern Brut a crescut cu aproape 8 la sută în 2013. Industria noastră a crescut cu 7 la sută", a adăugat șeful Executivului. Iurie Leancă a precizat că în urmă cu zece ani, doar 14 la suta din PIB-ul Republicii Moldova era generat de către companiile aflate parțial sau integral în gestiunea entităților  străine, iar astăzi a ajuns să fie 20 la sută.

„Moldova va ofera toate condițiile pentru prosperitate și succes. Aproape 400 de companii cu capital german au investit deja în Republica Moldova. Acest lucru arată că există mult potențial pentru o valoare adăugată", a subliniat Iurie Leancă.

La rândul lor, oamenii de afaceri germani au spus că Acordul de Asociere cu UE inseamnă reguli previzibile și s-au arătat interesați de noile oportunități pe care le oferă Zona de Liber Schimb.

Tot la Berlin, în ajun,  a avut loc o degustare a vinurilor moldovenești, organizată în parteneriat cu Cancelaria Federală, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus