Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-10/de-la-inceputul-anului-2014-bnm-a-v-ndut-pe-piatza-valutara-locala-157-milioane-dolari-sua-35716.html
Data: Jul 10, 2014 (11:10)

De la începutul anului 2014, BNM a vândut pe piaţa valutară locală 157 milioane dolari SUA

În urma declaraţiilor reprezentanţilor Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova în cadrul conferinţei de presă organizate pe 9 iulie 2014, Banca Naţională comunică următoarele:
 
Mandatul legal al Băncii Naţionale a Moldovei este de a asigura şi menţine stabilitatea preţurilor. Acest obiectiv fundamental al BNM nu presupune menţinerea neschimbată a preţurilor la anumite produse sau servicii. Stabilitatea preţurilor presupune crearea condiţiilor necesare pentru asigurarea şi menţinerea creşterii moderate şi previzibile a nivelului general al preţurilor pe termen mediu.
 
Creşterea stabilă a preţurilor şi menţinerea ratei inflaţiei la un nivel redus contribuie la crearea unui cadru economic propice pentru o creştere economică susţinută, aproape de potenţialul său.
 
În urma analizei evoluţiei inflaţiei din ultimii 14 ani, se observă că odată cu implementarea regimului de ţintire a inflaţiei, ritmurile anuale de creştere a preţurilor din ultimii ani sunt cu mult mai mici şi mai stabile decât anterior. Astfel, conform datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică, ritmul mediu anual de creştere a preţurilor în anii 2000 – 2009 a fost de 16.2 la sută, iar în anii 2010-2013 de 6.9 la sută. Inflaţia medie anuală pentru 2013 a fost de 4.6 la sută. Pe parcursul ultimelor 9 trimestre, inflaţia s-a situat în permanenţă în aproprierea ţintei de 5.0 la sută şi a atins în luna mai 2014 nivelul de 4.7 la sută faţă de luna mai anul trecut. Ultimele prognoze ale BNM indică încadrarea inflaţiei în următoarele 24 de luni în intervalul de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5 la sută.
 
Totodată, în concordanţă cu ţinta inflaţiei, Banca Naţională a Moldovei implementează regimul de flotare gestionată a cursului de schimb, fără a avea o ţintă prestabilită a cursului de schimb valutar al leului moldovenesc. Regimul de flotare gestionată permite o adaptare flexibilă a economiei naţionale la şocurile externe şi interne şi contribuie la evitarea unor crize economice de proporţii.
 
BNM îşi rezervă dreptul de a efectua intervenţii valutare în scopul atenuării fluctuaţiilor excesive ale cursului de schimb oficial, al stopării operaţiunilor speculative şi suplinirii rezervelor valutare internaţionale, fără a prejudicia atingerea ţintei inflaţiei. De la începutul anului 2014, BNM a vândut pe piaţa valutară locală 157 milioane dolari SUA, din care 36 milioane dolari SUA în luna iunie şi 37 milioane dolari SUA în luna iulie. Scopul intervenţiilor valutare a fost de a atenua fluctuaţiile excesive ale cursului de schimb valutar al leului moldovenesc faţă de dolarul
SUA şi a tempera aşteptările de pe piaţa valutară.
 
Banca Naţională este deschisă pentru a pune în discuţie cu mediul de afaceri cadrul macroeconomic curent şi cel prognozat şi măsurile de politică monetară întreprinse.
 
În acest sens, Banca Naţională a remis astăzi o invitaţie la adresa Biroului Permanent al Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova pentru o întâlnire cu reprezentanţii BNM.