Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-09/vasile-botnari-construc-ia-drumului-de-ocolire-a-or-rezina-este-solu-ia-optima-pentru-solu-ionarea-p-35699.html
Data: Jul 9, 2014 (15:29)

Vasile Botnari: construcția drumului de ocolire a or. Rezina este soluția optimă pentru soluționarea problemei localnicilor afectați de traficul de camioane

Circulaţia autocamioanelor grele ale Uzinei „Lafarge Ciment” ar putea fi redirecţionată pe un drum de ocolire, în afara satului Ciorna şi oraşului Rezina. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, aflat în vizită de lucru în raionul Rezina, a convenit cu autorităţile publice locale şi conducerea „Lafarge Ciment” întreprinderea unor paşi concreţi pentru soluţionarea problemei locuitorilor din aceste localităţi.
 
Vasile Botnari a menţionat că, în viziunea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, soluţia optimă pentru depăşirea problemei, care a devenit acută din cauza prejudiciilor aferente traficului de camioanele grele, este restabilirea unui drum mai vechi de la uzina de ciment pe lângă s. Păpăuţi, cu ieşirea la traseul Rezina-Şoldăneşti în preajma satului Ţareuca.
 
„Pe lângă avantajele de ordin sanitar-ecologic, varianta data presupune şi dividende economice pentru toate părţile implicate direct sau indirect în această problemă. Reparat conform tehnologiilor şi standardelor moderne, drumul de ocolire ar fi mai convenabil pentru investitor, fiindcă este mai scurt şi nu trece prin localităţi, fapt ce presupune dificultăţi si responsabilităţi sporite. În acelaşi timp, va fi soluţionată problema locuitorilor din Ciorna şi Rezina, care sunt afectaţi de traficul intens de camioane grele”, a spus Vasile Botnari.
 
Potrivit MTID, ministrul a anunţat că deja a fost elaborat studiul de fezabilitate pentru reconstrucţia sectorului de drum Păpăuţi-Ţareuca, estimat ca cca 67 milioane de lei, urmând să fie anunţate procedurile pentru începerea lucrărilor. În acelaşi timp, pentru redirecţionarea transportului greu pe acest drum este necesară construcţia de către Uzina „Lafarge Ciment” pe teritoriul său a unui sector cu lungimea de 3,5 km.
 
Participanţii la discuţii au convenit crearea unui grup de lucru de la IS "Administraţia de Stat a Drumurilor", în comun cu autorităţile publice locale din Rezina şi reprezentanţii „Lafarge Ciment”, care în decurs de o săptămână vor evalua opţiunile existente pentru revitalizarea acestui drum, precum şi implicarea investitorului străin din Rezina în realizarea acestui proiect.