Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.07.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat astăzi ședința Comisiei Paritare pentru Descentralizare

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat astăzi ședința Comisiei Paritare pentru Descentralizare

Discuțiile au vizat elaborarea strategiilor de descentralizare din sectoarele prioritare - proprietate, educație și servicii sociale - și perspectiva aplicării, începând cu 1 ianuarie 2015, a noului sistem de finanțe publice locale pe întreg teritoriul țării.

S-a decis că Executivul va examina Legea cu privire la delimitarea proprietății publice până la sfârșitul lunii august. Proiectul de lege va stabili modalitatea de delimitare a proprietății publice care aparține Autorităților Publice Locale de nivelul I și II și Autorităților Publice Centrale, și procesul de înregistrare a acesteia. Grupul de lucru ce va elabora proiectul este condus de Ministerul Economiei.

Totodată, până la 15 august, grupurile de lucru de pe lângă Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor, în comun cu reprezentanții autorităților locale, vor constitui un grup mixt de lucru. Acesta va elabora un șir de propuneri privind gestionarea corectă a competențelor și asigurarea finanțării activității grădinițelor pentru copii.

Pentru aplicarea corectă a Legii finanțelor publice locale și pentru eliminarea eventualelor riscuri, va fi elaborată o foaie de parcurs pentru următoarele cinci luni.

Prim-ministrul Iurie Leancă a menționat că domeniul descentralizării este unul important pentru buna funcționare a statului și a cerut  membrilor Comisiei să pună cât mai curând în aplicare proiectele necesare pentru dinamizarea acestui proces.

Din Comisia Paritară pentru Descentralizare fac parte reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, experți în domeniu. S-a decis ca astfel de ședințe să fie organizate lunar, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus