Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-07/acordul-de-asociere-r-moldovaue-premierul-rus-cere-masuri-pentru-protejarea-pie-ei-federa-iei-ruse-35644.html
Data: Jul 7, 2014 (11:15)

Acordul de asociere R.Moldova-UE: Premierul rus cere măsuri pentru protejarea pieței Federației Ruse

Prin ratificarea de către parlamentul de la Chișinău a Acordului de asociere la Uniunea Europeană, Republica Moldova a creat o nouă bază juridică pentru relațiile cu Rusia și Uniunea Vamală, a declarat luni premierul rus Dmitri Medvedev, cerând adoptarea cât mai curând a unei decizii cu privire la protecția pieței ruse în acest nou context, relatează agențiile de presă ITAR-TASS și Ria Novosti.

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat la 2 iulie Acordul de asociere și de liber schimb cu UE, pe care țara l-a semnat la 27 iunie, la Bruxelles, în aceeași zi cu Georgia și Ucraina.

'Odată ce l-au ratificat, ei ar trebui să înțeleagă că au creat un cadru juridic complet diferit pentru relațiile cu Rusia și Uniunea Vamală', a afirmat primul ministru rus, într-o reuniune cu vicepremierii cabinetului său.

'Luând în considerare factorul timp și ratificarea acestui document de către legislativul moldovean și viitoarea ratificare de către parlamentul Uniunii Europene, va trebui să luăm o decizie în timpul cel mai apropiat', a menționat șeful executivului rus.

Medvedev a argument că mecanisme pentru astfel de măsuri sunt prevăzute în actele normative ale Uniunii Vamale (Rusia, Belarus și Kazahstan) și ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). 'Firește, astfel de chestiuni trebuie să fie rezolvate pe calea discuțiilor cu partenerii noștri din Uniunea Vamală', a mai spus premierul rus.

În acest context, Dmitri Medvedev a avertizat că 'aceasta va afecta în cel mai grav mod posibil relațiile comercial-economice ale Republicii Moldova cu alți membri ai relațiilor internaționale, inclusiv Uniunea Vamală, precum și statele semnatare ale Tratatului privind zona de liber schimb cu țările CSI' (Comunitatea Statelor Independente).

În virtutea acestui acord, Republica Moldova va trebui în mod accelerat să pună în aplicare reglementările și standardele europene, care diferă de normele rusești și regulile Uniunii Vamale, a atras el atenția, apreciind că este posibil ca produse europene să fie reexportate în spațiul Uniunii Vamale sub nume de marcă moldovenești.

'Ar putea să existe și alte consecințe, pe care astăzi nu le simțim', a mai spus Medvedev.

În această situație, a adăugat el, este necesar să se ia în considerare toate riscurile posibile pentru protejarea pieței Federației Ruse, în special a pieței de produse agricole.

Rusia va lua măsuri pentru protejarea pieței sale și în cazul asocierii Georgiei și Ucrainei la UE, a afirmat premierul rus, indicând că în cazul acestora două volumul de măsuri va fi apropiat de cel adoptat în cazul Republicii Moldova.

Consiliul Uniunii Economice Eurasiatice urmează să examineze la 16 iulie posibile măsuri de protecție în ceea ce privește relațiile comerciale cu Republica Moldova, a declarat, în finalul reuniunii, prim-vicepremierul Igor Șuvalov.

Autoritățile moldovene speră că, integrându-se în UE, Republica Moldova va fi parte a unei piețe economice cu 500 de milioane de consumatori. 'Aceasta este cea mai mare piață din lume și va crea locuri de muncă în țară. Comisia Europeană va furniza instrumente și resurse financiare pentru dezvoltarea noastră', susține premierul moldovean Iurie Leancă, citat de Ria Novosti. Agerpres