Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-03/guvernul-a-aprobat-proiectul-pentru-ratificarea-acordului-de-asociere-la-programul-european-de-cerce-35641.html
Data: Jul 3, 2014 (21:01)

Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea Acordului de Asociere la Programul european de cercetare-inovare Horizon 2020

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificare Acordului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la participarea Republicii Moldova în cadrul Programului - cadru pentru cercetare şi inovare (2014-2020) - Horizon 2020(H2020).

Documentul a fost semnat la 1 iulie, concomitent cu statele din Balcanii de Vest: Macedonia, Muntenegru, Serbia, Albania şi Bosnia şi Herţegovina.

Astfel, urmare a semnării în data de 27 iunie a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, H2020 devine primul program comunitar la care se asociază ţara noastră, iar Republica Moldova devine primul stat din cadrul Parteneriatului Estic ce va deţine acest statut.

De asemenea, din document rezultă că ţările asociate dispun de aceleaşi drepturi şi obligaţii la fel ca ţările membre ale UE, având acces la toate instrumentele de finanţare şi formatele instituţionale H2020. Acest fapt va permite o integrare plenară în spaţiul european de cercetare.

Reprezentanţii ţării noastre vor putea participa, de comun cu delegaţiile ţărilor membre şi ale altor state asociate, în procesul de identificare a priorităţilor Uniunii Europene în domeniile ştiinţific şi tehnologic.