Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.07.2014

Discursul rostit de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la ședința Parlamentului

Discursul rostit de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la ședința Parlamentului

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, participă astăzi, 2 iulie a.c., la ședința Parlamentului, la care deputații urmează să ratifice Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Șeful statului a adresat parlamentarilor următorul mesaj:
„Doamnelor și domnilor deputați,
Onorată asistență,
Am ajuns în momentul în care vom desăvârși cel mai important obiectiv pe care Republica Moldova l-a avut în ultimii ani: asocierea politică și economică cu Uniunea Europeană.
Urmează să ratificați, doamnelor și domnilor deputați, documentul care stabilește un parteneriat excepțional prin caracterul său ferm și solid, între țara noastră și comunitatea europeană.
Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, conține tot cadrul legal necesar și deci toate premisele de cooperare cu spațiul comunitar prosper și stabil din imediata noastră vecinătate.
Avem nevoie de acest Acord cu Uniunea Europeană pentru a duce la îndeplinire sarcinile primordiale care stau în fața noastră: consolidarea instituțiilor democratice, combaterea corupției, modernizarea economiei  și a ramurilor de bază – industria și agricultura -, dezvoltarea infrastructurii, îmbunătățirea serviciilor publice, și multe altele.
Dar în primul rând, încheierea Acordului de Asociere va confirma la nivel oficial, politic, ceea ce este o axiomă pentru toată lumea, și anume că Republica Moldova este o țară cu vocație eminamente europeană!
Cunoaștem cu toții că n-a fost ușor să ajungem în acest moment solemn și plin de semnificații. E important că am dat dovadă de unitate și consecvență în tot acest parcurs, în toate împrejurările și situațiile complexe prin care am trecut.
Cetățenii țării noastre și clasa politică, în majoritatea sa, au arătat o mobilizare formidabilă în numele proiectului nostru național de integrare europeană.
Sigur că ne-am fi dorit ca obținerea statutului de țară asociată cu Uniunea Europeană, care înseamnă și va însemna un progres evident pentru societatea noastră, să fi generat mai puține adversități politice. Dar eu sper din toată inima ca disensiunile pe această temă să se atenueze de acum înainte, și să se instaureze un consens politic în ceea ce privește parcursul european al Republicii Moldova.
Pentru că, indiferent de viziunile noastre politice, avem cu toții un singur scop, și anume de a face din Republica Moldova o țară înfloritoare, în care oamenii să trăiască liberi și în bunăstare.
Cetățenii țării noastre merită să trăiască după voința și crezul lor, nu după scenarii scrise de alții. Exemplul țărilor din Uniunea Europeană ne arată că, într-o societate liberă, în oameni se dezvoltă imaginația și entuziasmul, două condiții indispensabile pentru progres.
Doamnelor și domnilor deputați,
Prin ratificarea Acordului de Asociere, urmează să întăriți un al doilea mare succes din anul acesta al Republicii Moldova, după obținerea, acum două luni, a regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. De votul Dumneavoastră de astăzi depinde viitorul țării noastre.
Peste ani, istoria va consemna faptul că ați îndeplinit voința poporului, că ați făcut ceea ce trebuia să faceți. Și aș mai adăuga aici: ceea ce trebuia să facem, cu toții, mai de demult.
După ratificarea documentului și de către statele membre ale Uniunii Europene, urmează o perioadă extrem de responsabilă, de implementare a prevederilor sale. Sunt convins că e în puterile noastre să reușim în această lucrare. Suntem pe o cale bună și nu ne vom opri la jumătatea sa. Următorul pas este să cerem și să obținem o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană. Sunt încrezător că și acest scop este realizabil.
 Vă mulțumesc”.


Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova
2 iulie 2014

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus