Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.07.2014

Congresul SUA va adopta o rezoluție de susținere a Republicii Moldova

Congresul SUA preconizează să adopte, pe parcursul lunii iulie curent, o rezoluție de susținere a Republicii Moldova prin sprijin pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a țării noastre, pentru consolidarea reformelor democratice. Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii Vicepreședintelui Parlamentului Andrian Candu cu Jamie Fly, Consilier, Comitetul pentru relații externe al Senatului SUA și Thomas Goffus, membru al Comitetului pentru servicii armate al Senatului american.

Delegaţia americană efectuează o vizită în Republica Moldova, în cadrul unui turneu regional ce include Georgia, Ucraina și Moldova.

Reprezentanții Senatului american au felicitat Republica Moldova pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE, menționând că sunt onorați să fie la Chișinău chiar în ziua în care Parlamentul a votat documentul și să vadă reacțiile de bucurie ale cetățenilor, reiterând sprijinul ferm pentru aspirațiile de integrare europeană a Republicii Moldova.

Andrian Candu a mulțumit pentru sprijinul politic și financiar oferit de SUA prin intermediul programelor menite să susțină modernizarea Republicii Moldova. ”Ne dorim și în continuare susținerea SUA la nivel politic și economic pentru a continua drumul european al țării noastre. Ratificarea Acordului de Asociere oferă Republicii Moldova un nou nivel de dezvoltare”, a menționat Andrian Candu.

Oficialii au discutat și despre necesitatea intensificării relațiilor economice și comerciale dintre cele două țări, inclusiv prin atragerea investițiilor americane în economia Republicii Moldova și organizarea unor misiuni economice în SUA în vederea prezentării agenților economici moldoveni. În context, Andrian Candu s-a referit la beneficiile economice ale Acordului de Asociere oferite producătorilor locali, inclusiv prin accesarea fondurilor europene în vederea sporirii competitivității produselor și a creșterii exporturilor pe piața europeană.

În cadrul întrevederii au fost discutate și subiecte referitoare la dezvoltarea relațiilor moldo-americane, prioritățile agendei europene a Republicii Moldova, asigurarea securității naționale și energetice a țării, evoluțiile din regiune, măsurile de consolidare a încrederii între cetățenii de pe ambele maluri ale râului Nistru.

La întrevedere a mai participat Președintele Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova – SUA, Valeriu Ghilețchi, anunță un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus