Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.07.2014

Camera Deputaților a adoptat proiectele pentru ratificarea Acordurilor de asociere între UE - Republica Moldova, Ucraina și Georgia

Camera Deputaților a adoptat proiectele pentru ratificarea Acordurilor de asociere între UE - Republica Moldova, Ucraina și Georgia

Camera Deputaților a aprobat miercuri proiectele de lege pentru ratificarea Acordurilor de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, Georgia și Ucraina pe de altă parte, semnate la Bruxelles, la 27 iunie.

Deputații au adoptat proiectul privind R. Moldova cu 284 voturi "pentru", un vot "împotrivă" și o abținere, proiectul privind Georgia cu 298 pentru, niciun vot împotrivă și nicio abținere și cel privind Ucraina cu 239 voturi "pentru", niciun vor împotrivă și nicio abținere.

În dezbaterile din Camera Deputaților, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a spus că semnarea Acordului de asociere între R. Moldova și UE reprezintă un moment istoric și este rezultatul unui efort de mai mulți ani, în primul rând depus de un Guvern pro-european al Republicii Moldova și în baza unei orientări aleasă în mod legitim, suveran, de către R. Moldova și societatea de dincolo de Prut.

"România a fost întotdeauna în prima linie pentru susținerea aspirațiilor europene ale R. Moldova și aș aduce aminte câteva momente importante, momentul accelerării și ulterior al parafării complete al acordului de asociere, momentul devansării semnării Acordului de asociere și accelerarea procedurii de liberalizare a regimului de vize pentru R. Moldova. Acordul include în mod firesc o componentă politică, reprezintă un pas înainte față de Acordul anterior de Cooperare între R. Moldova și UE, dar conține în egală măsură un fundament solid pentru o viitoare integrare a R. Moldova în UE", a arătat Corlățean.

El a susținut că Acordul va genera efecte economice importante, pozitive, consecințe începând cu creșterea produsului intern brut pe o medie de 5,4% așa cum rezultă din evaluările Comisiei Europene și Uniunii Europene pentru Moldova, consecințe benefice în planul exporturilor moldovenești pe piața europeană, consecințe privind creșterea salariului și a nivelului de trai în R. Moldova, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus