Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.07.2014

Agenții economici din Moldova vor fi instruiți și vor putea obține consultanță referitor la comerțul liber cu Uniunea Europeană

Agenții economici din Moldova vor fi instruiți și vor putea obține consultanță referitor la comerțul liber cu Uniunea Europeană

Agenții economici din Moldova vor fi instruiți și vor putea obține consultanță referitor la comerțul liber cu Uniunea Europeană. Pe 1 iulie 2014, la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a fost lansat Proiectul "Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici".

Programul va fi realizat în perioada iunie - decembrie 2014, de Camera de Comerț și Industrie Republicii Moldova împreună cu Asociaţia Businessului European (EBA), fiind finanțat de Guvernului Suediei prin intermediul Corporaţiei Financiare Internaţionale.

În deschiderea evenimentului, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Gheorghe Cucu, a menționat că, proiectul a fost inițiat în contextul semnării Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană (DCFTA), cu scopul de a pregăti întreprinzătorii pentru procesul de adaptare la prevederile DCFTA și a consolida capacitățile acestora de export pe piața UE.
"Penetrarea pieței europene nu este un proces atât de facil precum pare, iar contextul creat de DCFTA este puțin cunoscut de către agenții economici. Pe parcursul celor 7 luni se preconizează crearea unui sistem de servicii permanente de consultanță prin intermediul căruia întreprinzătorilor, în special reprezentanților micului business, le vor fi explicate aspecte practice ale prevederilor Acordului de Comerț, le vor fi oferite informații, consultanță. Pentru realizarea acestui obiectiv, am lansat o Linie fierbinte. Totodată, vor fi organizate seminare practice și de informare, precum și alte activități pentru companiile din diferite ramuri ale economiei naționale și din diferite regiuni ale țării, inclusiv din stânga Nistrului. În total, vor avea loc 26 seminare în mun. Chișinău, Bălți, raioanele Edineț, Soroca, Cahul, precum și în UTA Găgăuzia, la Râbnița. Ulterior, pentru companiile din Moldova vor fi organizate două vizite de studiu în România și în Belgia", a informat președintele CCI.

Șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că, semnarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană nu însemnă finisarea, ci abia începerea lucrului. "Probabil, unii așteaptă să se întâmple o minune, însă UE nu crede în minuni, ci în acțiuni, în oameni și în dorința lor de a-și construi propriul viitor. Acordurile au creat un nou cadru pentru cooperare. Deja depinde de agenții economici, de cetățenii și de Guvernul Republicii Moldova cum vor fi valorificate aceste oportunități.

Lansarea acestui proiect este foarte importantă, deoarece va contribui la consolidarea capacităților companiilor, iar prin aceasta – la crearea unei economii moderne", a spus oficialul.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Suediei în Republica Moldova, ES Ingrid Tersman, a asigurat statul nostru de toată susținerea Guvernului Suediei. "Să știți că aveți parteneri de încredere în vederea implementării DCFTA, care este un instrument pentru modernizarea Republicii Moldova. Aceasta este prima campanie de informare ce vizează companiile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În cadrul proiectului se va lucra nemijlocit cu oamenii de afaceri, cu comitetele sectoriale. Dorim ca întreprinzătorii să fie pregătiți, să conștientizeze și să valorifice oportunitățile ce li se oferă", a afirmat diplomatul.

Preşedintele Asociaţiei Businessului European, Silvia Radu, a mulțumit tuturor partenerilor pentru suport, menționând experiența Suediei în vederea dezvoltării comerțului extern. Sursa citată a spus că, întreprinderile participante la proiect vor avea posibilitatea să se familiarizeze și să preia practicile europene, să-și găsească parteneri de afaceri.


Prezent la lansare, Eugen Osmochescu, reprezentant al Corporaţiei Financiare Internaţionale s-a referit la necesitatea implementării reformelor și normelor comunitare, fapt ce va contribui la crearea unui mediu de afaceri sigur, atractiv pentru investitori. "Manifestarea de astăzi se înscrie în logica acțiunilor întreprinse în ultimii doi ani împreună cu Ministerul Economiei și CCI. Anterior am identificat care sunt dificultățile pe care le au întreprinzătorii și am inițiat un proiect axat pe activități practice, nu teoretice", a precizat Eugen Osmochescu.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în ianuarie - martie 2014 exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene au însumat 318,8 mil. dolari SUA (cu 22,5% mai mult faţă de ianuarie-martie 2013), deținând o cotă de 55,6% în totalul de exporturi (44,1% în ianuarie-martie 2013).

Primele 6 țări din UE unde se exportă produsele moldovenești sunt: România, Italia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Polonia și Franţa.

Importurile din ţările Uniunii Europene s-au cifrat la 549,1 mil. dolari SUA (cu 6,9% mai mult decât în ianuarie-martie 2013), deținând o pondere de 45,1% în totalul de importuri (41,3% în ianuarie-martie 2013).

Potrivit CCI, principalii parteneri din UE la capitolul importuri în RM sunt: România, Germania, Italia, Polonia, Austria și Franţa.

Detalii despre proiect (aici)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus