Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.06.2014

Igor Corman: Biroul permanent urmează să stabilească mâine ziua când va fi ratificat în Parlament Acordul de Asociere

Igor Corman: Biroul permanent urmează să stabilească mâine ziua când va fi ratificat în Parlament Acordul de Asociere

Proiectul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, transmis de către Președintele țării Parlamentului, după ce a fost aprobat în ședința de Guvern din 28 iunie, a fost înregistrat și remis comisiilor parlamentare pentru examinare. Mâine, Biroul permanent urmează să stabilească ziua când va avea loc ședința de Parlament în care va fi ratificat documentul. Anunțul a fost făcut de Președintele Parlamentului Igor Corman la Anenii Noi, unde s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru.

Șeful Legislativului a discutat cu conducerea raionului Anenii Noi, șefii serviciilor desconcentrate şi descentralizate, managerii instituţiilor de învățământ preuniversitar, directorii instituţiilor medico-sanitare publice din raion despre beneficiile economice și sociale pe care le vor resimți cetățenii ca rezultat al integrării europene. 

„După ratificarea Acordului de Asociere cu UE localitățile din Republica Moldova vor beneficia de mai multe proiecte de dezvoltare regională prin accesarea fondurilor europene”, a menționat Președintele Parlamentului, precizând că avantajele integrării europene vor fi substanțiale prin creșterea nivelului de trai al populației și a competitivității produselor moldovenești.

„Acordul de Asociere este cel mai important document pe care îl aprobă Republica Moldova după proclamarea independenței și a fost negociat în favoarea țării noastre. Astfel, UE întinde dezinteresat o mână de sprijin țării noastre”, a menționat Igor Corman. Potrivit Președintelui Parlamentului, exporturile pe piața UE ar urma să crească cu 16%, în prezent acestea fiind sub 1%. Totodată, documentul prevede perioade de tranziție de până la 10 ani, timp în care autoritățile pot negocia unele prevederi ale Acordului sau introduce taxe vamale pentru produsele importate din UE.

În cadrul discuțiilor cu autoritățile din Anenii Noi au fost abordate și o serie de subiecte ce se referă la prioritățile agendei legislative. Igor Corman a dat asigurări că până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare urmează a fi aprobate proiectele de legi ce se referă la creșterea salariilor unor categorii sociale și a pensiilor, precum și cele ce țin de reforma justiției și a Procuraturi, aprobarea Codului Educației.

Autoritățile din raionul Anenii Noi au solicitat sprijinul Președintelui Parlamentului pentru soluționarea unui șir de probleme locale, precum reparația drumurilor, reabilitarea sistemului de canalizare și termoizolarea spitalului raional, finanțarea de către stat a construcțiilor nefinisate. Totodată, factorii de decizie din teritoriu au propus un șir de modificări legislative în vederea soluționării problemei legate de terenurile agricole neprelucrate, a problemelor din domeniul educației, culturii și sănătății.

În cadrul vizitei în raionul Anenii Noi Președintele Parlamentului a mers și în satul Varnița, unde s-a discutat despre stadiul soluționării unor probleme semnalate în cadrul vizitei anterioare a Speakerului în localitate. Igor Corman a anunțat că locuitorii din Zona de Securitate vor beneficia de o susținere financiară din partea autorităților centrale, proiect care fost aprobat în ședința Guvernului din 28 iunie și urmează a fi examinat în Parlament până la finele sesiunii curente.

Tradițional, în fiecare săptămână, Președintele Parlamentului Igor Corman efectuează vizite de lucru în teritoriu, anunță un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus