Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.06.2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinței Guvernului, din 28 iunie 2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinței Guvernului, din 28 iunie 2014

„Vreau să vă felicit cu ocazia faptului că ieri a fost semnat Acordul de Asociere, vă felicit pe toți cei prezenți aici, pe cei care nu sunt prezenți aici, dar au lucrat timp de patru ani asupra negocierilor, asupra ajustării cadrului legal, asupra ajustării practicilor, standardelor, care rezultă din aceste ajustări, vreau să felicit colegii noștri din societatea civilă pentru constribuția extrem de valoroasă, vreau să felicit toți cetățenii din Republica Moldova, fiindcă ieri a fost o zi istorică, dar astăzi suntem în altă zi, să depășim acel moment festiv și trebuie să ne axăm pe alte lucruri, prorități.

Din punctul meu de vedere, prioritatea este să continuăm activitățile, eforturile de pregătire a instituțiilor statelor, a economiei din Republica Moldova, a conlucrării cu întreprinzătorii, cu Sindicatele, Patronatele, cu toți partenerii noștri, astfel încât atunci când Acordul va fi pus in aplicare provizorie, să fim gata să beneficiem de prevederile acestuia.

Așa cum am convenit, vom discuta  detaliat zilele care vin Planul de Acțiuni, de implementare a Acordului de Asociere,  a Acordului de Liber Schimb, avem mult de lucru, avem și sprijinul financiar din partea Comisiei Europene și de felul cum vom onora aceste angajamente vor depinde două lucruri, în primul rând, să demonstrăm, așa cum ne-am propus, că acest Acord este unul istoric, și societatea, țara, fiecare cetățean va beneficia în urma acestui Acord. Și doi, felul cum vom îndeplini acest Acord, va depinde foarte mult următoarea fază a relației noastre cu Uniunea Europeană, fiindcă noi am realizat un obiectiv, dar este doar o etapă foarte importantă, nu este finalitatea, finalitatea după cum am spus este să aderăm la Uniunea Europeană.

Pentru a adera la Uniunea Europeană trebuie să depunem o cerere de aderare, ca să obținem statutul de candidat, cum s-a întâmplat acum câteva zile cu Albania, iar pentru a depune cerereaa de aderare și după cum spuneam analiza arată că o putem face în a doua jumătate a anului 2015, pentru a avea o reacție pozitivă de la toate celelalte 28 țări membri ale Uniunii Europene. Va trebui să generăm aceste reacții pozitive, că suntem extrem de serioși în realizarea acestor angajamente. Cel mai important angajament este față de cetățenii noștri, iar angajamentele cele mai importante care rezultă din acest Acord sunt instituții funcționale, instituții care servesc cetățenilor, instituții care combat mult mai eficient corupția, separarea reală a puterii, justiție care într-adevăr  judecă după lege și nu după careva interese, economie cu adevărat de piață - iată care sunt obiectivele noastre.

Eu sper și nu doar sper, dar sunt încrezător că avem capacitățile, voința, cunoștințele,  acolo unde nu avem suficiente cunoștințe, avem sprijinul din afară de avea acest succes. Încă odată felicitări, dar ne axăm pe faza următoare, cea mai importantă.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus