Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.06.2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă înainte de semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, la Bruxelles

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă înainte de semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, la Bruxelles


„Domnule Președinte al Consiliului European,
Domnule Președinte al Comisiei Europene,
Distinși șefi de stat și de guvern,

De azi înainte, Moldova și Uniunea Europeană sunt unite. Este o zi istorică, ce are o semnificație specială. Și pe care aş putea-o defini printr-un singur cuvânt: viitor!
Un viitor. Şi nu e vorba doar de un viitor mai bun, ci viitorul în deplinul sens al acestui cuvânt!
 
De la independenţa sa, tânărul stat Republica Moldova a cunoscut suișuri și coborâșuri, speranţe spulberate şi realizări remarcabile. Noi nu negăm realitatea.

Multe probleme mai persistă şi astăzi. Și nimeni nu știe mai bine decât mine care sunt provocările cărora trebuie să le facem faţă. Dar lucrurile se schimba. Ele se schimbă rapid, în special, în direcția cea bună. Din 2009, de la formarea unei coaliții de guvernare pro-europene, Republica Moldova a făcut  alegerea. O alegere definitivă, de integrare europeană.

Această alegere ne obligă. De asemenea, ne dă puterea să mergem înainte! De-a lungul acestui parcurs strategic, nu avem dreptul să facem compromisuri sau să ezităm, pentru a ne atinge obiectiv principal - cel de a deveni membru cu drepturi depline a marii familii a Uniunii Europene. Noi știm cât este de exigent acest parcurs și nu subestimăm în niciun fel dificultățile. Dar nu avem nicio îndoială referitor la determinarea noastră. Totul va fi făcut pentru a reforma și a moderniza Moldova.
Țara mea este supusă unor tensiuni foarte mari, ca și întreaga regiune. Știți acest lucru cu toții, la fel de bine ca și mine. Astăzi, probabil, la frontierele de Est ale Uniunii Europene, valorile fondatoare ale integrării europene sunt puse la încercare. Dar tot acolo se află și cei mai înflăcărați susținători ai integrării europene. Și ei au nevoie de sprijinul dumneavoastră. Ei merită acest lucru.

De aceea, aș dori să vă mulțumesc pentru sprijinul pe care l-aţi acordat  obiectivului nostru de integrare europeană, pentru cooperare și solidaritatea față de țara mea.

Doamnelor și domnilor,

Aș dori să continui acest discurs într-o altă limbă oficială a Uniunii Europene - în limba română care, de asemenea, este limba vorbită de țara mea!

Pentru Moldova, Europa este cea mai clară şi grăitoare imagine a vieţii pe care ne-o dorim și pe care o vom avea – o viaţă mai bună, o viaţă demnă și o viață trăită în pace!
Pentru aceasta, va trebui să muncim din greu. Dar cred cu tărie că vom merge înainte. Inainte, nu inapoi! Și asta, deoarece integrarea europeană ne va face mai puternici!
Mă gândesc acum la moldovenii de acasă, dar şi la cei stabiliţi în afara ţării, care ne susțin arborând drapelul moldovenesc și cel European, în zeci de orașe din toată lumea.
Dragi concetăţeni,
Ziua de azi este istorică! Dar, în scrutinul parlamentar din toamnă va trebui să confirmăm că, într-adevăr, am ales viitorul şi că ne-am rupt de trecut!
Va fi un vot determinat, care va cimenta cursul european al țării şi perspectiva de aderare la Uniunea Europeană.
Atunci când, la 29 noiembrie 2013, parafam la Vilnius Acordul de Asociere, vă spuneam că am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană!
Astăzi, vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi că vom reveni acasă, în Europa!”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus