Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.06.2014

Nicolae Timofti a făcut o declarație de presă cu ocazia semnării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană

Nicolae Timofti a făcut o declarație de presă cu ocazia semnării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a făcut astăzi, 26 iunie a.c., o declarație de presă cu ocazia semnării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Prezentăm textul mesajului.

„Stimați compatrioți,

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost, până în prezent, sensul activității mele, în calitate de președinte. Este și prioritatea absolută a actualei guvernări.

Vorbim despre asocierea politică și economică cu cea mai importantă Uniune de state de după cel de-al doilea război mondial. Uniunea Europeană s-a format, de-a lungul ultimelor decenii, după principiile clasice ale democrației, ca o alternativă modernă pentru imperiile din trecut, din care am făcut parte și noi.

Deosebirea esențială între imperii și actuala ordine din Europa este că în Uniunea Europeană în prim-plan se află omul și bunăstarea sa.

Pentru noi, apropierea de Uniunea Europeană înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii și pensii mai mari, dar și garanția respectării drepturilor și libertăților omului.

Șansa noastră de a face pasul decisiv către lumea civilizată se leagă de această construcție de state, care și-a dovedit pe deplin utilitatea și eficiența, în pofida crizelor politice și financiare prin care a trecut.

Mulți dintre noi au călătorit în Uniunea Europeană, iar de două luni călătorim liber, fără vize, în acest spațiu. Am putut vedea cu ochii noștri ce trai și ce condiții de dezvoltare există în societățile care și-au evaluat parcursul într-un mod corect și consecvent.

Mă refer, în primul rând, la fostele state sovietice și socialiste, mai apropiate de noi din punct de vedere istoric, printre care România, Țările Baltice, Polonia, Bulgaria. Republica Moldova este pe același drum pe care au mers aceste și alte state din Uniunea Europeană. Sunt bucuros că ne-am menținut pe acest traseu, în pofida obstacolelor care ni s-au pus din exterior și interior. În pofida unor nesincronizări și restanțe pe care le avem în țara noastră în diverse domenii, de la cel al justiției până la cel educațional.

A contat, și va conta în continuare, unitatea tuturor cetățenilor noștri, în numele unei vieți mai bune, în numele dreptății sociale și a unui viitor stabil pentru copiii și nepoții noștri.

Vreau să vă felicit din toată inima pentru că ați crezut și ați muncit pentru ca evenimentul de pe 27 iunie să se producă. Muncitori, învățători, agricultori, funcționari, militari, jurnaliști, diplomați, politicieni, și alții – cu toții împreună am făcut ce am știut mai bine pentru a ajunge în pragul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

După cum cunoașteți, Acordul de Asociere conține, pe lângă componenta sa politică, și crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană este în prezent principala destinație a exporturilor noastre, iar Acordul de Liber Schimb va face produsele moldovenești mai competitive. Producătorii autohtoni vor avea acces la o piață imensă de 500 de milioane de consumatori cu mare putere de cumpărare, cu condiția să respecte standardele europene de calitate.

Vor urma noi investiţii și îmbunătăţirea mediului de afaceri, iar imediat după semnarea documentului Uniunea Europeană îşi va deschide piaţa pentru o serie de produse moldovenești, cum ar fi legumele şi fructele.

Aș vrea să subliniez că alegerea europeană a Republicii Moldova nu înseamnă ostilitate față de partenerii noștri din CSI, inclusiv Federația Rusă. Cred că aceste țări, cu care avem relații tradiționale de cooperare, vor avea doar de câștigat având alături o Moldovă mai puternică şi mai prosperă.

În urma consultărilor cu liderii partidelor coaliției și conducerea Parlamentului și Guvernului, am luat decizia de a delega împuterniciri domnului prim-ministru Iurie Leancă să semneze din partea Republicii Moldova Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Am și emis un decret în acest sens.

Consider că așa este corect și benefic pentru Republica Moldova.

Urmează o perioadă la fel de importantă ca cea de până acum. Am încredere că în scurt timp Parlamentul va ratifica Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ca și Parlamentele statelor-membre.

Instituțiile statului și toate persoanele implicate vor începe imediat implementarea prevederilor Acordului de Asociere.

De prestația noastră ulterioară va depinde și realizarea următorului obiectiv de politică externă al Republicii Moldova – obținerea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeană.

Vă mulțumesc”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus