Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.06.2014

Moldova este gata să devină din fruntaș al Parteneriatului Estic, candidat la aderare

Moldova este gata să devină din fruntaș al Parteneriatului Estic, candidat la aderare

Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că Moldova este gata să devină din fruntaș al Parteneriatului Estic, candidat la aderare, în încheierea ultimei reuniuni  a Consiliului de Cooperare RM-UE, ce s-a desfăşurat, astăzi, la Bruxelles.

La eveniment au fost abordate subiecte privind democrația, statutul de drept și drepturile omului, situația economică, din agricultură și cea din sistemul educațional.

O sesiune specială a fost dedicată procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Părţile au subliniat importanţa menţinerii dialogului în cadrul formatelor existente de negocieri. Uniunea Europeană a dat asigurări că va continua să acorde asistenţă pentru a apropia comunităţile de pe cele două maluri ale Nistrului.

După aproape două ore de discuții,  Premierul Iurie Leancă și viceministrul grec al Afacerilor Externe, Dimitris Kourkoulas, reprezentantul  Președenției elene a Consiliului Uniunii Europene, au susținut o conferință de presă.

Iurie Leancă a menționat că ședința de astăzi a Consiliului de Cooperare a fost una specială. „Este ultima reuniune în acest format, este vorba de 16 ani de cooperare cu Uniunea Europeană, iar evenimentul de mâine înseamnă un nou capitol în relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Următoarea întâlnire va avea loc în formatul Consiliului de Asociere UE-R.Moldova, așa cum prevede Acordul de Asociere, care va fi semnat mâine", a precizat Iurie Leancă.

Șeful Executivului a ținut să facă referire la pașii următori pe care trebuie să-i întreprindă Republica Moldova, în special de la 1 octombrie, când va fi pus în aplicare Acordul.

„Am informat partenerii noștri europeni că ieri, la ședința Guvernului, am aprobat pachetul de măsuri care va ghida instituțiile noastre în realizarea eficientă și în timp util a Acordului de Asociere. Nu avem timp de pierdut, iar noi am făcut alegerea noastră - integrarea europeană", a spus Prim-ministrul.

Iurie Leancă le-a mulțumit Președinției Greciei, partenerilor europeni din instituțiile și statele membre ale UE care au contribuit și au susținut Republica Moldova în avansarea agendei sale de integrare europeană, în special eliminarea vizelor europene.

Mâine, Prim-ministrul Iurie Leancă va semna din partea Republicii Moldova Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii la care vor participa șefii de stat și de guvern din partea celor 28 de țări membre ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus