Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-06-26/a-fost-convocata-o-shedintza-in-subiectul-modificarii-cadrului-legal-care-vizeaza-activitatea-intova-35505.html
Data: Jun 26, 2014 (09:23)

A fost convocată o şedinţă în subiectul modificării cadrului legal care vizează activitatea întovărășirilor pomicole

La data de 25 iunie, la inițiativa Vicepreședintelui Parlamentului și Copreședintelui Partidului Liberal Reformator, Oleg Bodrug, s-a desfășurat ședința publică a grupului de lucru creată cu privire la modificarea cadrului legal ce ține de activitatea întovărășirilor pomicole.

Vicepreședintele Parlamentului a primit un șir de cereri și petiții prin care, atât membrii întovărășirilor pomicole cât și reprezentanții autorităților locale au solicitat soluționarea problemelor acestora, menționând despre gravitatea situației în care se află cele peste 100 mii persoane, locuitori ai peste 600 de întovărășiri pomicole.

La ședința publică au fost prezente aproximativ 90 persoane, reprezentanți ai Parlamentului, deputați, reprezentanți ai Guvernului: ministere; inspectorate de stat, autorități locale, întovărășiri pomicole, societatea civilă și experți.

În cadrul ședinței a fost discutată situația actuală a întovărășirilor pomicole, cadrul legal și problemele de ordin legislativ, social și administrativ și alte probleme frecvente ale întovărășirilor cum ar fi: imposibilitatea legalizării construcțiilor cu destinație de locuințe, deoarece se află în extravilanul localităților, imposibilitatea participării în cadrul scrutinelor electorale în lipsă de viză de reședință, lipsa accesului la servicii publice și de infrastructură (drumuri, apă, canalizare, evacuarea deșeurilor, energie electrică, iluminarea stradală, lipsa accesului la servicii medicale și sociale, imposibilitatea instituționalizării copiilor la grădinițe și școli; lipsa accesului la organele de forță, poliție) ș.a.

Reprezentanții celor peste 50 întovărășiri pomicole care au participat la ședința publică, au salutat inițiativa vicepreședintelui Parlamentului, Oleg Bodrug, menționând că ședința publică de astăzi reprezintă un eveniment istoric, deoarece este pentru prima dată când un demnitar de stat ia în calcul necesitățile oamenilor din cadrul acestor întovărășiri pomicole care locuiesc în afara legalității dar și a localităților din R. Moldova de mai mult de 20 ani.

La finalul discuțiilor, moderatorul ședinței, Oleg Bodrug a dispus crearea unui grup de lucru coordonat de dumnealui. Din cadrul grupului de lucru vor face parte reprezentanți a celor trei fracțiuni parlamentare a Coaliției de guvernare, reprezentanți ai Guvernului, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Mediului, Ministerul Finanțelor, reprezentanți ai Secretariatului General a Parlamentului și a Guvernului, Î.S. “Cadastru”, primari, reprezentanți ai întovărășirilor pomicole, reprezentanți CALM și experți din partea societății civile.

Grupul de lucru constituit urmează să se întrunească în prima ședință de lucru săptămâna viitoare, iar scopul acestuia este de a pregăti conceptul proiectului de lege privind modificarea cadrului legislativ actual ce ține de activitatea întovărășirilor pomicole. Totodată, se dorește lichidarea acestor forme de tip sovietic de gestionarea a bunurilor cetățenilor și autorităților publice locale - întovărășiri pomicole, anunță un comunicat al PLR.