Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.06.2014

Problematica transnistreană - discutată la Conferinţa Anuală a OSCE de Evaluare în domeniul Securităţii

Astăzi, 25 iunie 2014, la Viena au continuat lucrările Conferinţei Anuale a OSCE de Evaluare în domeniul Securităţii. Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, a participat la sesiunile dedicate conflictelor prelungite şi regimurilor de control a armamentelor. În intervenţiile sale, oficialul moldovean a prezentat viziunea ţării noastre asupra subiectelor respective.

Abordând situaţia actuală în reglementarea conflictului transnistrean, viceministrul Valeriu Chiveri a notat că în procesul de reglementare a conflictului se manifestă tendinţe de stagnare. Viceministrul Chiveri a accentuat necesitatea direcţionării negocierilor în formatul 5+2 asupra subiectelor substanţiale în vederea soluţionării cuprinzătoare a conflictului, în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene. A fost menţionat că acţiunile unilaterale subminează atmosfera de încredere, iar refuzul administraţiei de la Tiraspol şi al Federatiei Ruse de a deschide dialogul pe aspecte politice şi de securitate doar contribuie la continuarea stagnării şi perpetuarea problemelor cu care se confruntă populaţia din regiunea transnistreană. Oficialul moldovean a punctat necesitatea demonstrării unei voinţe politice sporite şi acţiunilor coordonate din partea actorilor internaţionali implicaţi în vederea impulsionării procesului de reglementare.  

De asemenea, viceministrul Valeriu Chiveri a atras atenţia asupra necesităţii soluţionării problemelor cu care confruntă în prezent şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană şi populaţia din unele localităţi din Zona de securitate la prelucrarea terenurilor situate după traseul Râbniţa-Tiraspol.

Potrivit MAEIE, viceministrul Chiveri a reiterat sprijinul pentru eforturile orientate la modernizarea Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii în vederea sporirii transparenţei militare şi securităţii în spaţiul OSCE. De asemenea, a fost evidenţiat că procesul de revitalizare şi modernizare a regimului de control a armamentelor convenţionale trebuie să rezulte în retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate străine de pe teritoriul ţării noastre, în conformitate cu angajamentele asumate de către Federaţia Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999. Oficialul a argumentat, de asemenea, necesitatea crescândă pentru transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus