Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-06-25/gazoductul-ia-iungheni-va-fi-gestionat-de-intreprinderea-de-stat-vestmoldtransgaz-35480.html
Data: Jun 25, 2014 (13:32)

Gazoductul Iași-Ungheni va fi gestionat de întreprinderea de stat „Vestmoldtransgaz"

Guvernul a decis fondarea unei întreprinderi de stat care va gestiona conducta de transport a gazelor naturale Iaşi-Ungheni, pe porțiunea moldovenească.

Ministerul Economiei este fondatorul întreprinderii „Vestmoldtransgaz" și va asigura transferul a opt milioane de lei în capitalul social al noii unități.

Sumă este argumentată din punct de vedere economic, ţinându-se cont de prognozele Ministerului Economiei, în comun cu IP „Gazproiect". Activele - conducta de transport gaze naturale şi staţia de măsurare a gazelor naturale - vor fi transmise întreprinderii nou create, care va asigura întreţinerea conductei, a staţiei şi va efectua reparaţiile capitale.

Totodată, fondatorul va elabora şi va aproba documentele de constituire a întreprinderii, în termen de 30 de zile calendaristice de la data aprobării hotărârii Executivului.

Conceptul de bază pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni este de a asigura Republica Moldova cu acces alternativ la sursele de gaze de pe piaţa comună europeană.

Gazoductul urmează să fie dat în exploatare pentru sfârșitul lunii august 2014, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.