Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-06-25/dumitru-matcovschi-va-avea-un-monument-la-vadulra-cov-35484.html
Data: Jun 25, 2014 (13:37)

Dumitru Matcovschi va avea un monument la Vadul-Rașcov

Cabinetul de miniștri a dat curs propunerii Ministerului Culturii de a edifica un monument al lui Dumitru Matcovschi la Vadul-Rașcov, satul natal al poetului, unde a fost înmormântat, în urmă cu un an. Lucrarea va fi amplasată pe terenul aferent Casei de Cultură din localitate, iar cheltuielile vor fi acoperite din surse financiare provenite din donaţii şi sponsorizări.

Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru şi reprezintă un simbol al mişcării de renaştere naţională din Republica Moldova. Deţine înalte distincţii precum Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural”, Cavaler al Ordinului Steaua României în grad de Comandor, Cavaler al Ordinului Republicii. A fost membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Din septembrie 2003, liceul din satul de baştină a poetului îi poartă numele. Iar în 2011, la aniversarea a 72-a de la naşterea poetului, a fost inaugurată Casa-Muzeu „Dumitru Matcovschi”. Tot atunci a fost lansat Festivalul Internaţional de poezie şi cântec„ Matcovschi”, cu participanţi din R.Moldova, România şi Ucraina.

Totodată, 2014 a fost declarat „Anul Dumitru Matcovschi”, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.