Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.06.2014

Adoptarea Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE

Adoptarea Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE

Planul Naţional de Acţiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cuprinde o perioadă de trei ani și include priorităţile-cheie de cooperare în vederea asigurării asocierii politice şi a integrări economice cu UE.

Documentul reprezintă instrumentul de bază pentru monitorizarea procesului de integrare europeană în următorii trei ani. Astfel, Planul include acţiunile ce vor fi realizate de către instituţiile responsabile, precum şi Anexe ale Acordului de Asociere, inclusiv partea privind instituirea Zonei de Comerţ Liber în termenele indicate şi cu specificarea resurselor financiare necesare în acest sens. Anterior aprobării, Planul a fost supus consultărilor publice cu reprezentanţii autorităţilor publice centrale și locale, cu cei ai societăţii civile și ai organismelor internaționale.

Planul Naţional de Acţiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este unul voluminos şi complex, așa că

Ministerul de Externe va elabora un sistem online de raportare şi monitorizare a nivelului de realizare a acţiunilor incluse în el. „Acest document este important și în vederea valorificării asistenței și a suportului bugetar direct din partea UE, în special, în ceea ce vizează instituirea Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător. În curând, urmează să fie semnat și acest acord de finanțare, astfel încât până la sfârșitul anului curent să avem și prima tranșă din asistența planificată", a spus, în cadrul ședinței Executivului, Iulian Groza, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Prim-ministrul Iurie Leancă a sugerat ca, după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, să fie organizată o ședință detaliată pe acest subiect. „Și atunci vom discuta foarte detaliat Planul de Acțiuni, prioritățile, cum ne pregătim pentru implementare în momentul în care va fi pus în aplicare provizorie. Astăzi, aprobăm de principiu acest Plan, dar vom reveni pe discuții punctuale", a spus Premierul.

Republica Moldova este singurul stat membru al Parteneriatului Estic, ce a elaborat un astfel de document, prin care a iniţiat procedura de coordonare şi punere în aplicare a Acordului de Asociere, fapt salutat de Uniunea Europeană.

Planul de Acțiuni urmează să fie tradus în limbile rusă și engleză.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus