Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.06.2014

Republica Moldova sprijină Planul de pace al preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko

O delegaţie a Republicii Moldova, condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, participă, în perioada 24-26 iunie 2014, la Viena, Austria, la Conferinţa Anuală a OSCE de Evaluare în domeniul Securităţii.

În cadrul unei sesiuni speciale dedicate situaţiei în Ucraina, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a făcut o prezentare exhaustivă a situaţiei actuale şi a eforturilor întreprinse de autorităţile ucrainene în vederea soluţionării crizei.

Viceministrul Valeriu Chiveri a susţinut un discurs în care a fost exprimat sprijinul R. Moldova pentru Planul de pace propus recent de către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în vederea soluţionării paşnice a crizei din ţara vecină. Oficialul moldovean a subliniat importanţa iniţiativei respective şi a exprimat speranţa că părţile implicate vor manifesta voinţa politică necesară pentru ameliorarea situaţiei şi avansarea negocierilor pentru reglementarea conflictului. În context, şeful delegaţiei moldoveneşti a reiterat sprijin pentru eforturile direcţionate în identificarea unei soluţii în baza principiilor şi angajamentelor internaţionale, în particular respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Potrivit MAEIE, oficialul moldovean a punctat asupra rolului crescând al OSCE în facilitarea procesului de reglementare a crizei ucrainene. Astfel, a fost apreciată înalt contribuţia OSCE, inclusiv a Misiunii Speciale de Monitorizare in facilitarea procesului de stabilizare a situaţiei din Ucraina. R. Moldova a condamnat reţinerea a opt observatori ai echipei Misiunii Speciale de Monitorizare în Doneţk şi Lugansk şi a făcut apel la eliberarea imediată a acestora.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus