Trimite e-mail | Printeaza
Externe
24.06.2014

Martin Schulz rămâne președinte al Parlamentului European până în ianuarie 2017

Martin Schulz rămâne președinte al Parlamentului European până în ianuarie 2017

Popularii și social-democrații europeni au convenit din nou să-și împartă președinția Parlamentului European (PE), astfel că în primii doi ani și jumătate acest post va fi deținut de un reprezentant al grupului social-democrat, iar a doua parte a mandatului, ce va începe în ianuarie 2017, va reveni popularilor, relatează AFP citând un comunicat emis marți de cele două grupuri politice.

Candidatul social-democraților pentru acest post este Martin Schulz, în prezent președinte în exercițiu. El este sprijinit de Partidul Social-Democrat german, dar și de cancelarul creștin-democrat Angela Merkel, urmând cel mai probabil să fie ales oficial la sesiunea inaugurală de săptămâna viitoare.

Martin Schulz a fost ales miercuri președintele grupului socialiștilor și democraților din PE, un post pe care l-a mai ocupat și în legislatura care se încheie, înainte de a deveni președintele PE. Grupul popularilor este condus de germanul Manfred Weber, care l-a înlocuit pe francezul Joseph Daul.

Nu se știe deocamdată cine îi va succeda lui Schulz la președinția PE în 2017. Conform unor surse europene acesta ar putea fi Alain Lamassoure, fost ministru francez al bugetului.

Împărțirea președinției PE a funcționat și în legislatura care s-a încheiat. Creștin-democratul polonez Jerzy Buzek a ocupat acest post în primii doi ani și jumătate, după care i-a cedat locul lui Martin Schulz.

Popularii și socialiștii 'au făcut progrese semnificative pentru constituirea unei majorități stabile și durabile și elaborarea unui program de reforme în Europa pentru următorii cinci ani', se mai menționează în comunicatul ce precizează că discuțiile dintre cele două grupuri vor continua săptămâna viitoare la Strasbourg.

Grupul popularilor europeni (PPE) a obținut la europarlamentare 221 de mandate în PE, iar cel social-democrat 191. Așadar, pot forma împreună o majoritate fragilă de 412 eurodeputați din 751.

Eurodeputații britanici, atât conservatorii premierului David Cameron, care au 70 de mandate în legislativul de la Strasbourg, cât și laburiștii, cu cei 20 de reprezentanți, se opun numirii lui Jean-Claude Juncker la președinția Comisiei Europene, ei fiind sprijiniți și de cei 12 eurodeputați conservatori ai premierului ungar Viktor Orban, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus