Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.06.2014

Ministerul Agriculturii îşi confirmă disponibilitatea de a colabora în continuare cu Serviciul "Rospotrebnadzor” de la Moscova, pentru a elimina divergenţile apărute

Ministerul Agriculturii îşi confirmă disponibilitatea de a colabora în continuare cu Serviciul

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare regretă faptul, că pe site-ul "Rospotrebnadzor" pe data de 20 iunie 2014 a fost plasată o informaţie cu constatări incorecte privind conlucrarea Ministerului cu această autoritate publică din Federaţia Rusă.

Potrivit MAIA, la solicitarea Serviciului "Rospotrebnadzor” privind prezentarea planului suplimentar de măsuri pentru asigurarea calităţii şi inofensivităţii producţiei vinicole de origine moldovenească, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a prezentat un plan amplu, cu răspunsuri concrete la întrebările înaintate de partea rusă.

Concomitent, pentru a urgenta exportul producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse Ministerul, prin scrisoare  din 10 decembrie 2013, a solicitat părţii ruse o întrunire la nivel de experţi. Solicitarea privind organizarea unei întruniri comune a fost repetată pe data de 31 ianuarie 2014. Cu părere de rău, nici până în prezent Ministerul nu a primit răspuns din partea Federaţiei Ruse.

Răspunsuri la problemele abordate în informaţia, plasată recent pe site-ul Serviciului "Rospotrebnadzor” referitor la utilizarea pesticidelor, a conţinutului în ftalaţi în produsele vinicole, partea rusă a primit de repetate ori. Răspunsurile au fost examinate de experţii „Rospotrebnadzor”, inclusiv de cei care au participat la procesul de inspectare a unităţilor producătoare din Republica Moldova. Ultima inspecţie a avut loc în perioada 9-11 octombrie 2013, conducător Ivanov Ghenadii, şef-adjunct al Serviciului "Rospotrebnadzor” din Federaţia Rusă. De fiecare data partea rusă se documenta şi confirma lipsa pesticidelor şi a ftalaţilor în producţia vinicolă de origine moldovenească.

Menţionăm, că în scopul aplanări neînţelegerilor, Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov pe data de 15 aprilie, curent, a întreprins o vizită la „Rospotrebnadzor”, însă n-a fost primit în audienţă pentru a discuta la direct cu responsabilii acestei instituţii de control.

Ministerul Agriculturii îşi confirmă disponibilitatea de a colabora în continuare cu Serviciul "Rospotrebnadzor” de la Moscova, pentru a elimina divergenţile apărute întru buna conlucrare pentru interesul comun.   

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus