Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.06.2014

Igor Corman va propune plenului Parlamentului ratificarea Acordului de Asociere cu UE săptămâna viitoare

 Igor Corman va propune plenului Parlamentului ratificarea Acordului de Asociere cu UE săptămâna viitoare

Președintele Parlamentului Igor Corman va înainta Acordul de Asociere cu UE spre ratificare săptămâna viitoare, după semnarea acestuia la Bruxelles, pe data de 27 iunie. Anunțul a fost făcut de Șeful Legislativului în cadrul vizitei de lucru la Cahul, unde a discutat cu conducerea raionului, șefii serviciilor desconcentrate, agenții economici, cadrele didactice și conducătorii instituțiilor din domeniile cultură, tineret și sport din teritoriu.

„După semnare, Acordul de Asociere va ajunge imediat în Parlament. Voi propune să fie examinat în regim de urgență în cadrul procedurilor legislative și îl voi înainta spre ratificare săptămâna viitoare”,  a menționat Igor Corman.

Șeful Legislativului a dat asigurări că Acordul de Asociere a fost negociat în favoarea Republicii Moldova, fiind prevăzute atât perioade de tranziție, cât și posibilitatea de renegociere în cazul în care vor exista dezavantaje pentru agricultori. Președintele Parlamentului a menționat că integrarea europeană înseamnă, după exemplul statelor UE, creșterea PIB-ului, a salariilor și pensiilor, în general a nivelului de trai al cetățenilor.

Tot astăzi, Președintele Parlamentului a vizitat satul Roșu, unde a discutat cu cetățenii și cu factorii de decizie despre implementarea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă și a noii stații de pompare a apei, finanțat de Guvernul României prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În perioada următoare, în localitate va fi implementat, din fonduri europene, și un proiect de canalizare.

„În localitățile Republicii Moldova se implementează proiecte cu sprijinul UE și al partenerilor de dezvoltare. După semnarea și ratificarea Acordului de Asociere vor exista și mai multe posibilități de accesare a fondurilor europene”, a subliniat Igor Corman, exemplificând prin acordul semnat săptămâna trecută, în cadrul vizitei în Republica Moldova a ministrului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, Gerd Müller. Respectivul acord prevede o finanțare de 14 mln de euro pentru realizarea unor proiecte de infrastructură în mediul rural.

Președintele Parlamentului a menționat că principala problemă rămasă deocamdată nerezolvată de autorități rămâne creșterea bunăstării cetățenilor. Igor Corman a declarat că în Parlament este așteptat pachetul social pentru a fi majorate salariile unor categorii sociale, totodată, au fost identificate soluțiile bugetare pentru creșterea pensiilor.

Igor Corman s-a referit în discuțiile cu autoritățile de la Cahul și la activitatea Grupului de lucru privind examinarea implementării statutului special al UTA Găgăuzia. Vineri a avut loc a patra ședință a Grupului de lucru, la care a participat și Pirkka Tapiola, Șeful Delegației UE în Republica Moldova, după ce subiectul dat a fost discutat în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului cu Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Igor Corman s-a arătat convins că sprijinul OSCE și al UE va contribui la implementarea standardelor europene de dezvoltare a autonomiilor locale și la asigurarea drepturilor minorităților naționale, anunță un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus