Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.06.2014

Leancă: Aderarea Republicii Moldova la UE este și în interesul regiunii

Leancă: Aderarea Republicii Moldova la UE este și în interesul regiunii

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, afirmă că aderarea țării sale la Uniunea Europeană este atât în interesul moldovenilor, cât și al regiunii, punctând că semnarea Acordului de asociere la UE pe 27 iunie reprezintă o oportunitate pentru modernizarea acestei țări.

"Semnarea Acordului de asociere în data de 27 este o oportunitate. Este o oportunitate pentru a moderniza Republica Moldova, societatea moldovenească, instituțiile politice, economia pornind de la o înțelegere foarte clară că impactul pozitiv asupra evoluțiilor ulterioare va fi unul nu ipotetic, ci empiric. Și istoria de succes și a României, și a Cehiei și a Țărilor Baltice este o confirmare relevantă a acestei abordări", a spus Leancă, duminică, după reuniunea premierilor din Republica Moldova, Georgia, Slovacia, Cehia și Serbia desfășurată în Delta Dunării.

El a afirmat că există anumite provocări care țin de contextul strict național al Republicii Moldova.

"Pentru a demonstra că așteptările noastre că zona de liber schimb va transforma în beneficii foarte concrete trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a pregăti economia Republicii Moldova, pentru a pregăti întreprinzătorii din Republica Moldova ca atunci când punem în aplicare provizorie Acordul de liber schimb, și asta se va întâmpla bănuiesc în 3-4 luni, (...) să fim gata pentru a beneficia de regimul nou comercial. Să fim gata să punem în aplicare toate avantajele care rezultă din Acordul de asociere", a adăugat Leancă.

Oficialul moldovean a subliniat că există și o ''rezistență'' în privința Acordului de asociere la UE din partea comuniștilor și a socialiștilor, partide care "operează cu elemente primitive, speculative, manipulatorii", fapt care creează anumite percepții incorecte despre ceea ce înseamnă semnarea acestui document.

În ceea ce privește provocările pe plan regional, el a arătat că există mai multe declarații despre faptul că zona de liber schimb cu Uniunea Europeană ar putea crea anumite incompatibilități cu zona de liber schimb care există în cadrul CSI-ului.

"Noi pornim de la înțelegerea foarte clară că nu există incompatibilități, ambele acorduri fiind elaborate în baza principiilor Organizației Mondiale a Comerțului", a spus Leancă.

El a indicat că au existat două runde de consultări cu Moscova pentru a aborda și a răspunde tuturor îngrijorărilor.

"Deocamdată, noi nu am auzit care ar fi aceste elemente de incompatibilitate. Suntem deschiși să continuăm comunicarea și la fel cu celelalte două țări membre ale Uniunii Vamale, și cu Kazahstan și cu Bielorusia am convenit să avem astfel de consultări la nivel de experți", a susținut Leancă.

Premierul moldovean a precizat că Acordul de asociere și cel de liber schimb reprezintă o etapă foarte importantă în parcursul european al R. Moldova, obiectivul cel mai important fiind transformarea acestui stat în țară eligibilă pentru aderarea la Uniunea Europeană.

El a arătat că în discuțiile cu premierul Victor Ponta și-a exprimat speranța ca aderarea Moldovei la UE să se producă în 2019, pe timpul președinției românești, scrie Agerpres.

"Obiectivul este de aderare a Republicii Moldova la UE, și am zis că acest obiectiv este în primul rând unul în interesul societății Republicii Moldova, cetățeanului din Republica Moldova, dar este și în interesul regiunii per ansamblu fiindcă în momentul în care avansăm pe această cale asta înseamnă că Republica Moldova, autoritățile, politicile pe care le promovăm devin mult mai previzibile, că statul Republica Moldova devine un stat mai stabil și mai prosper și asta înseamnă la fel că atât partenerii noștri din vest cât și cei din est pot doar câștiga, astfel încât aceste acorduri sunt orientate nu împotriva cuiva ci spre beneficiul în primul rând al cetățeanului din Republica Moldova dar și al regiunii în ansamblu", a conchis Leancă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus