Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-06-20/vasile-botnari-mizam-ca-proiectul-de-constructzie-a-podului-de-la-ungheni-sa-fie-inclus-in-priorita--35437.html
Data: Jun 20, 2014 (21:05)

Vasile Botnari: Mizăm ca proiectul de construcţie a podului de la Ungheni să fie inclus în prioritățile de finanțare ale UE pentru anul 2015

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a discutat cu Comisarul european pentru Transport, vicepreședinte al Comisiei Europene, Siim Kallas, despre realizarea reformelor în domeniu şi implicarea Uniunii Europene în proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport din Moldova.
 
În cadrul întrevederii, Vasile Botnari l-a informat pe oficialul european despre acţiunile deja demarate, care au ca scop alinierea legislației naționale la directivele europene cu privire la transportul de călători și marfă. „Vom continua discuţiile pe subiecte foarte practice, care ţin de posibilitatea deschiderii pieţei comunitare pentru serviciile de transport rutier, în particular pentru liberalizarea transportul de bunuri. Acesta este un obiectiv în realizarea căruia ne-am propus să avansăm, în cadrul procesului de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA)”, a declarat Vasile Botnari, după întrevederea bilaterală.
 
De asemenea, ministrul Transporturilor a solicitat suportul UE pentru realizarea ambițioaselor proiecte de infrastructură planificate pentru Republica Moldova. În acest context, Vasile Botnari i-a transmis Comisarului european Kallas pachetul de propuneri investiționale privind construcția podului rutier peste Prut, de la Ungheni. „Mizăm ca proiectul de construcţie a podului de la Ungheni să fie inclus în prioritățile de finanțare ale UE pentru anul 2015. De asemenea, suntem extrem de interesați să accesăm fonduri europene pentru construcția segmentului cu ecartament european cu electrificarea acestuia şi a unui centru logistic multimodal la Chişinău”, a anunţat ministrul Vasile Botnari.
 
Vicepreședintele Comisiei Europene, Siim Kallas a remarcat progresul țării noastre în domeniul gestionat de Vasile Botnari şi a îndemnat Republica Moldova să propună în continuare proiecte concrete, pentru a beneficia de susținere financiară. „Susținem implementarea reformelor în Republica Moldova. Reţeaua Trans-europeană de Transport și Panelul pentru Transport din cadrul Parteneriatului Estic oferă mai multe oportunităţi pentru statele din vecinătatea UE, de care trebuie să beneficieze din plin şi Republica Moldova”, a adăugat comisarul UE pentru Transport.
 
Potrivit MTID, Comisarul şi-a exprimat aprecierea şi faţă de eforturile depuse de Republica Moldova privind liberalizarea spațiului aerian comun. „Noi susținem mersul reformelor în Moldova și dorim ca cetățenii țării Dvs. să beneficieze din plin și de ceea ce oferă spațiul aerian comun”, a precizat Siim Kallas, aflat în vizită în țara noastră.