Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-06-20/proiecte-industriale-de-eficientza-energetica-shi-mica-productzie-de-energie-pe-agenda-cooperarii-ec-35438.html
Data: Jun 20, 2014 (21:11)

Proiecte industriale, de eficienţă energetică şi mică producţie de energie - pe agenda cooperării economice moldo-cehe

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a avut astazi o întrevedere cu ministrul Industriei şi Comerţului al Republicii Cehe, Jan Mladek, însoţit de ambasadorul Cehiei la Chişinău, Jaromir Kvapil.
 
Oficialii au discutat despre oportunităţile cooperării industriale dintre cele două ţări, Cehia, în opinia lui Valeriu Lazăr, fiind un model pentru ţara noastră în ceea ce priveşte politicile de dezvoltare a industriei. În acest context, ministrul Economiei al RM a solicitat omologului său din Cehia să contribuie, la nivel instituţional, la intensificarea comunicării şi a schimbului de experienţă în vederea preluării modelului industrial de instituţiile naţionale de resort. De asemenea, o oportunitate avantajoasă pentru producătorii industriali cehi ar fi dislocarea producerii componentelor industriale în ţara noastră, iar pentru industria naţională – o metodă eficientă de transfer tehnologic.
 
În cadrul întrevederii, o atenţie deosebită a fost acordată cooperării în domeniul energiei, eficienţei energetice şi a surselor de energie regenerabile. Valeriu Lazăr a menţionat că una din priorităţile Guvernului în garantarea securităţii energetice este sporirea eficienţei energetice şi a nivelului de utilizare a surselor de energie regenerabilă. La rândul său, Jan Mladek a exprimat interesul companiilor cehe pentru piaţa din Republica Moldova în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii electrice şi de gaze, mică producţie de energie,  producere de biogaz şi biomasă, sisteme termoenergetice, cazane, leduri ş.a.
 
Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr a afirmat că un domeniu cu multe perspective de cooperare cu companiile cehe este sectorul termoenergetic. Restructurarea şi modernizarea acestui sector va genera în următorii ani cereri de echipamente şi tehnologii performante.
 
Menţionăm că la 22 mai 2014 în timpul unei vizite în Republica Moldova, domnul Milos Zeman, președintele Republicii Cehe, a fost semnat un acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Cehe privind cooperarea economică și industrială.
 
Potrivit părţii cehe, schimbul de mărfuri dintre cele două țări în 2013 s-a ridicat la 90.7 milioane (în creștere de 11,5 % faţă de 2012), dintre care exporturile în Republica Moldova s-au ridicat la 59.6 milioane (o reducere 1,7% faţă de 2012), importurile s-au ridicat la 31,1 milioane dolari SUA (cu 50,1 % către anul 2012).
Conform datelor statistice preliminare ale părţii cehe cifra schimburile comerciale, în perioada ianuarie-februarie 2014 a constituit 15,3 milioane de dolari, fiind în crestere cu 32,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. În același timp, exporturile cehe (9.8 milioane dolari) au crescut cu 49,8% , în timp ce importurile (5.5 milioane dolari)  au crescut cu 10,2% .
Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în 2013 volumul schimburilor comerciale cu Republica Cehă a constituit 94,9 milioane de euro, ceea ce este cu 15,8% mai mult decât în 2012 (81,9 milioane dolari SUA ). Moldova a exportat în Republica Cehă, în 2013 mărfuri în valoare de 25,6 milioane dolari SUA, cu 51,5% mai mult decât în 2012 (16,9 mil. dolari SUA), iar importul constituind 69,3 milioane dolari SUA.