Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.06.2014

Natalia Gherman a participat la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est

 Natalia Gherman a participat la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat astăzi, 20 iunie 2014, la București, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Evenimentul a fost organizat în contextul finalizării mandatului de Președinte-în-exercițiu al României la acest for politic regional.

Agenda reuniunii a inclus discuții referitoare la ultimele evoluții din regiune, inclusiv progresele obținute în parcursul european. De asemenea, au fost discutate modalitățile de consolidare a cadrului instituțional al SEECP.

Luând cuvântul în cadrul sesiunii plenare, oficialul moldovean a punctat importanța sincronizării cooperării la nivel regional cu agenda procesului de extindere al UE, perspectiva clară europeană pentru statele Europei de Sud-Est reprezentând o forță motrice pentru consolidarea stabilității, securității și dezvoltării economice a regiunii. De asemenea, șefa diplomației de la Chișinău a reliefat necesitatea valorificării oportunităților de consolidare a dialogului între statele din regiune atât în plan politic, cât și sectorial, prin dezvoltarea unor parteneriate durabile  în domenii cum ar fi: securitatea energetică, comerțul extins, libera circulație a cetățenilor etc.

În marja reuniunii, ministrul Natalia Gherman a avut o întrevedere cu omologul sârb, Ivica Dacic. Interlocutorii au discutat despre importanța stabilității în regiune, dar și a reformelor în contextul procesului de integrare. De asemenea, s-a convenit asupra intensificării colaborării între cele două state în mai multe domenii de interes reciproc, inclusiv abolirea regimului de vize. Cei doi miniștri au semnat un acord bilateral de cooperare privind asistența reciprocă în domeniul vamal.

De asemenea, viceprim-ministrul, ministrul Natalia Gherman  a avut o întrevedere bilaterală cu viceprim-ministru, ministrul de Externe din Muntenegru, Igor Lukšić. Cei doi oficiali au discutat despre situația din regiune, recentele evoluții în procesul de integrare europeană în ambele state, oportunitățile de extindere a cooperării bilaterale în domenii sectoriale, precum și despre abolirea regimului de vize între Republica Moldova și Muntenegru. La finele întâlnirii, a fost semnat Acordul interguvernamental privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

Potrivit MAEIE, Republica Moldova a aderat la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est la 4 mai 2006, în cadrul Summit-ului Șefilor de Stat ai statelor participante la SEECP, care a avut loc în orașul Salonic (Grecia). Cooperarea statelor membre în cadrul forumului politic SEECP reprezintă un mecanism complementar important de interacțiune, având drept scop contribuirea la procesul de avansare a țărilor din regiune pe calea integrării europene, dezvoltarea în concordanță cu standardele UE, precum și consolidarea relațiilor bilaterale între statele Europei de Sud-Est. Statele participante ale SEECP sunt: Albania, Bulgaria, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, România, Serbia, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Republica Moldova, Muntenegru, Slovenia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus