Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-06-20/incepe-saptam-na-europeana-a-energiei-durabile-in-moldova-35435.html
Data: Jun 20, 2014 (20:58)

Începe Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Moldova

În perioada 23 – 29 iunie 2014 va avea loc Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Moldova.  Acest eveniment este organizat pentru prima dată în Republica Moldova.
 
Săptămâna Europeană a Energiei Durabile se desfășoară sub genericul „Un pas mic din partea ta. Un pas mare pentru Europa”.
 
Săptămâna Energetică își propune organizarea unor „Zilele ale Energiei”, ce vor consta în acțiuni de promovare a soluțiilor de energie regenerabilă și eficiență energetică. Scopul acestor evenimente este de a  răspândi cele mai bune practici și de a inspira idei noi pentru dezvoltarea unui mediu mai durabil.
 
Republica Moldova lucrează activ pentru consolidarea eficienței energetice în țară și promovarea utilizării surselor regenerabile de energie și modernizarea infrastructurilor sale energetice.
 
Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2030 și  Planului Național de Acțiune pentru promovarea energiei din surse regenerabile pentru perioada 2013 - 2020 stabilesc obiective ambițioase pentru promovarea energiei durabile în țară, ce se aliniază obiectivelor UE cum ar fi:
• 20% din consumul de energie al țării să provină din surse regenerabile până în 2020;
• Cel puțin 10%  din consumul total de combustibili să fie biocombustibili;
• O reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 25% sub nivelurile din 1990
 
Instituțiile din Republica Moldova lucrează în colaborare cu partenerii internaționali pentru a atinge aceste obiective ambițioase, care vor contribui la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării mediului, dar, de asemenea, oferă terenul pentru producerea de energie mai ieftină, mai sigură și durabilă în țară. Aceasta este o provocare-cheie, care va aduce beneficii pentru toți cetățenii Republicii Moldova.
 
Acest eveniment se aliniază la EU Energy Days, care se desfășoară în mai multe țări membre UE, începând cu 2006, ca urmare a inițiativei Comisiei Europene.

Anexa: Agenda Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Moldova