Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2014

Republica Moldova urmează să exercite Preşedinţia în exerciţiu a OCEMN în decursul primului semestru al anului 2015

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a participat astăzi, 19 iunie 2014, la Varna, Bulgaria, la cea de-a 30-a reuniune a Consiliului miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor-membre ale Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN).

În intervenţia sa, viceministrul Tudor Ulianovschi a subliniat importanţa consolidării rolului OCEMN în plan regional şi internaţional, în vederea obţinerii unor rezultate concrete în plan economic, ce ar răspunde aşteptărilor cetăţenilor statelor-membre cu privire la creşterea economică, atragerea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă. În context, a fost punctată necesitatea implementării proiectelor din domeniul infrastructurii transportului pentru a asigura extinderea şi îmbunătăţirea infrastructurii existente şi a garanta dezvoltarea durabilă a regiunii.

De asemenea, oficialul moldovean a exprimat susţinerea fermă a ţării noastre pentru un angajament cât mai solid al OCEMN cu structurile afiliate şi observatorii acesteia şi în particular cu UE, care ar consolida potenţialul cooperării în zona Mării Negre, contribuind la stabilitatea şi prosperitatea în regiune.

În marja reuniunii, şeful delegaţiei R. Moldova a purtat discuții cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria, preşedinte-în-exerciţiu al OCEMN, Kristian Vigenin, în cadrul cărora au fost abordate subiecte de pe agenda bilaterală în contextul apropiatei vizite a preşedintelui R. Moldova la Sofia, mulţumind pentru suportul continuu al părţii bulgare pentru agenda europeană a ţării noastre. Susţinerea deplină pentru parcursul european al R. Moldova a constituit şi subiectul dialogului între oficialul moldovean cu ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean. De asemenea, viceministrul Tudor Ulianovschi a discutat cu trimisul special al ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Andriy Veselovskiy, despre situaţia din estul Ucrainei, precum şi relaţiile bilaterale moldo-ucrainene.

Reuniunea Consiliului, organizată sub Preşedinţia-în-exerciţiu a Bulgariei, a reprezentat un moment de bilanţ al progreselor realizate pe parcursul mandatului acestei ţări, iar agenda evenimentului a cuprins: evaluarea cooperării în activităţile sectoriale ale OCEMN; identificarea modalităţilor de eficientizare a activităţii Secretariatului Internaţional al OCEMN; aprobarea bugetului Organizaţiei pentru anul 2015; desemnarea statelor-coordonatoare ale Grupurilor de Lucru; acordarea/prelungirea statutului de observator sau partener de dialog sectorial pentru un şir de state; evaluarea activităţii organismelor înrudite ale OCEMN etc.

La încheierea reuniunii a avut loc ceremonia de preluare, de către Grecia, a Preşedinţiei în exerciţiu a OCEMN, pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014. Republica Moldova urmează să exercite acest mandat în decursul primului semestru al anului 2015.

Potrivit MAEIE, OCEMN este o structură de cooperare regională, bazele căreia au fost puse în 1992, când liderii ai 11 state (Turcia, România, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaidjan, Armenia, Grecia) au semnat, la Istanbul, „Declaraţia de la Bosfor”. Cele 11 state care au semnat Declaraţia din 1992 sunt state fondatoare, iar Serbia s-a alăturat în 2001. Sediul Secretariatului Permanent Internaţional OCEMN este la Istanbul. Actualul Secretar General al Organizaţiei este reprezentantul Republicii Moldova – Victor Ţvircun.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus