Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.06.2014

În doar trei cooperative de gospodării agricole investițiile de dezvoltare preconizate vor fi de circa 20 mln.lei

În doar trei cooperative de gospodării agricole investițiile de dezvoltare preconizate vor fi de circa 20 mln.lei

În doar trei din cele zece cooperative de gospodării agricole create anul curent, investițiile estimative de dezvoltare preconizate pentru 2014 vor fi de circa 20 mln. lei, datorită participării agricultorilor în Programul de granturi investiționale ”Acces la piețele de desfacere” realizat de proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare  și a investițiilor proprii.

Ultimele evaluări a nivelului de pregătire a dosarelor pentru participarea în programul de granturi a fost efectuată miercuri, 18 iunie 2014, de către grupul de consultanți ai proiectului MAC-P, conducă de vicedirectorul proiectului Olga Sainciuc la trei cooperative din raionul Cahul, Cimișlia și Ialoveni. Săptămâna curentă consultanții vor evalua toate 10 cooperative agricole. Reamintim, că pe parcursul anului curent,  consultanții proiectului Băncii Mondiale au acordat tot suportul necesar agricultorilor din domeniul horticol în vederea creării cooperativelor de gospodării agricole și pregătirii dosarelor acestora pentru  participarea la Programul de granturi investiționale, bugetul căruia este de 7 mln. dolari. Suma maximală pe care o poate obține un cooperativ agricol este de 350 mii dolari.

Prin cooperare cele trei gospodării agricole  au reușit să integreze de la 13 până la 60 hectare de plantații de struguri de masă, prună, caise în dependență de gospodărie. Roada medie anuală a strugurilor acestora este de circa 12 tone pe un hectar. Excepție fiind cooperativa ”Basan Agro” din Cimișlia, care datorită sistemului de irigare alimentat din două bazine de colectarea a apei construite pe teritoriul plantației, obține o roada de 20 tone/hectar.

Necesitățile investiționale ale agricultorilor din toate cele trei cooperative sunt comune – frigidere pentru păstrarea strugurilor de masă. Datorită frigiderelor și cantităților mari de struguri de masă, cooperativele agricole vor putea evita intermediarii și ieși direct pe piața de desfacere atât din țară cât și de peste hotarele ei.

Cooperativele agricole vor depune pe parcursul săptămânii viitoare dosarele la Agenția Națională pentru Plăți în Agricultură, care gestionează partea financiară a proiectului. Termenul limită de depunere a dosarelor este de 30 iunie 2014. Următoarea rundă de sectare a cooperativelor agricole pentru participarea în Programul investițional va fi in toamna anului curent. În perioada anilor 2015-2017 vor fi organizate 6 runde de selectarea a cooperativelor agricole pentru oferirea granturilor investiționale.

Proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) în parteneriat cu  ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului realizează două Programe de granturi pentru agricultori: Programul granturi investiționale ”Acces la piețele de desfacere” destinat cooperativelor de agricultori cu un buget de 7 mln. dolari și Programul de granturi nerambursabile ”Managementul durabil al terenurilor” cu un buget de 3 mln. dolari destinat producătorilor agricoli. Durata Programelor 4 ani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus