Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2014

Igor Corman: Agenda noastră este clară, pe 27 iunie vom semna Acordul de Asociere, apoi îl vom ratifica în Parlament

Igor Corman: Agenda noastră este clară, pe 27 iunie vom semna Acordul de Asociere, apoi îl vom ratifica în Parlament

Președintele Parlamentului Igor Corman a participat astăzi la cea de-a III-a ediție a Forumului UE – Republica Moldova, care desfășoară la Bălți, în perioada 19-20 iunie curent.

În mesajul său adresat participanților la eveniment, Igor Corman a salutat organizarea celei de-a III-a ediții a Formului la Bălți, întrucât procesul de integrare europeană trebuie să fie înțeles și asumat atât la Chișinău, cât și în celelalte localități din țară și, în perspectivă, chiar și la Tiraspol.

Potrivit Președintelui Parlamentului, evenimentul este unul binevenit, mai ales în ajunul semnării Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, contribuind la informarea cetățenilor despre avantajele integării europene.

Igor Corman a menționat că pregătirea pentru semnarea Acordului de Asociere și crearea Zonei de Liber Schimb este prima etapă, după care va urma etapa de implementare și obținere a statutului de candidat, iar a treia etapă va fi demararea negocierilor de aderarea la UE. „La etapa în care suntem, ținând cont de contextul regional și că în toamnă vom avea legeri, avem de înfruntat mai multe provocări, care sunt interdependente. În pofida acestora, agenda noastră este clară: pe 27 iunie vom semna Acordul de Asociere, apoi îl vom ratifica în Parlament”, a declarat Președintele Parlamentului, exprimând deschiderea și dorința autorităților de la Chișinău de a implica și regiunea transnistreană în același spațiu comun. Igor Corman a mai spus că integrarea europeană este o garanție pentru respectarea drepturilor minorităților, iar acest lucru ar trebui înțeles și de unii politicieni de la Comrat.

Șeful Legislativului a comparat procesul de integrare în UE cu triatlonul, care are mai multe probe, unde trebuie să dai dovadă nu doar de pricepere și aptitudini, dar și de multă rezistență. Speakerul a menționat că semnarea Acordului de Asociere va deschide noi oportunități și va reprezenta o undă verde pentru investiții, care înseamnă creștere economică, locuri noi de muncă. În același timp, guvernarea trebuie să depună toate eforturile pentru a asigura consensul național pentru procesul de integrare europeană și să continue reformele interne pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor și a obține sprijinul acestora pentru etapele care vor urma.

Igor Corman a subliniat că Acordul de Asociere nu este îndreptat împotriva altor țări, precizând că acesta este asemănător cu alte acorduri pe care le are Republica Moldova cu alte state. „Suntem membri CEFTA, avem comerț liber cu țările CSI, inclusiv cu Rusia, tot așa precum, de exemplu, Serbia este membra CEFTA și are comerț liber cu UE și cu Rusia. Este important să continuăm dialogul, fiindcă interesul nostru este de a menține cooperarea cu partenerii tradiționali din est”, a mai declarat șeful Legislativului.

Cea de-a III-a ediție a Forumului UE – Republica Moldova este dedicată semnării Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Potrivit agendei, timp de două zile, participanții la eveniment vor discuta despre perspectiva europeană a țării noastre și beneficiile creării Zonei de Comerț Liber cu UE, importanța continuării reformele interne.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, evenimentul organizat de Asociația pentru Politică Externă în parteneriat cu Forumul moldo-german de la Berlin, Institutul de Studii Estice de la Varșovia și Centrul Român pentru Politici Europene de la București a reunit oficiali din Republica Moldova, Germania, Polonia, România și alte țări, reprezentanți ai societății civile, oameni de afaceri, în total peste 100 de persoane.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus