Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2014

Cetățenii moldoveni din străinătate se pot înregistra online pentru a participa la alegerile parlamentare din toamna anului 2014

Cetățenii moldoveni din străinătate se pot înregistra online pentru a participa la alegerile parlamentare din toamna anului 2014

Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate se pot înregistra în prealabil online pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. În acest scop, Comisia Electorală Centrală (CEC), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD), a lansat astăzi, 19 iunie, aplicaţia online pe www.alegator.md. Înregistrarea prealabilă a moldovenilor din străinătate va permite stabilirea concentrațiilor majore de alegători în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare.
 
Cetățenii moldoveni din străinătate sunt invitați să completeze la rubrica ”Înregistrare prealabilă”, pe pagina www.alegator.md formularul de înregistrare şi declarația electronică, prin care își exprimă voința de a participa la alegeri și că se află peste hotarele țării. Ulterior, alegătorul va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular. Astfel, cu cât cetățenii de peste hotare vor fi mai activi în procesul de înregistrare, cu atât urna de votare poate ajunge mai aproape de ei.
 
Pentru a aduce mai multă claritate şi corectitudine în listele electorale, cetățenii de peste hotare vor fi automat radiaţi din lista de bază după locul de trai din Moldova. Această radiere temporară va fi valabilă doar pentru alegerile parlamentare din anul curent.
 
Perioada de înregistrare prealabilă va începe odată cu lansarea aplicaţiei și se va încheia cu cel târziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor.
 
BRD și MAEIE vor facilita diseminarea informației în diasporă despre posibilitatea de înregistrare prealabilă online a moldovenilor din străinătate. În același timp, MAEIE este responsabil de întocmirea listelor electorale înainte de alegeri și deschiderea birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite în țările unde există misiuni diplomatice și consulare ale Republicii Moldova.
 
După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni înregistrați în prealabil în străinătate va fi transmisă de către CEC Guvernului Republicii Moldova pentru luarea deciziei asupra necesității deschiderii secțiilor de votare suplimentare în afara misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.
 
Datele colectate în urma înregistrării prealabile, vor fi prelucrate exclusiv pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Acestea vor fi protejate în conformitate cu Legea nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecţia datelor cu caracter personal şi nu vor fi dezvăluite nici unei instituţii de stat din ţară ori de peste hotare, cu excepţia cazurilor stipulate expres de legislaţia în vigoare.
 
Potrivit CEC, informaţia despre statele şi localităţile unde vor fi înfiinţate secţii de votare în străinătate, altele decât cele de pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, se va aduce la cunoştinţa publică îndată după determinarea acestora de către Guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus