Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.06.2014

Consultări interguvernamentale moldo-germane în domeniul cooperării pentru dezvoltare

Potrivit MAEIE, ieri, 17 iunie 2014, la Chişinău s-au desfăşurat negocierile interguvernamentale privind cooperarea pentru dezvoltare. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, iar delegaţia Republicii Federale Germania a fost condusă de Christiane Bogemann-Hagedorn, şefă de subdiviziune în cadrul Ministerului Federal al Germaniei pentru Cooperarea Economică şi Dezvoltare.

Delegația germană a salutat eforturile Guvernului R. Moldova de apropiere în continuare de Uniunea Europeană, prin încheierea Acordului de Asociere, care include Zona de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). În context, Guvernul german este gata să sprijine ţara noastră în implementarea directivelor Acordului de Asociere prin cooperarea bilaterală în domeniul dezvoltării.

Delegaţia moldovenească a făcut referire la importanţa pe care o conferă Acordului de Asociere, inclusiv DCFTA, pentru atingerea obiectivului integrării europene şi realizării perspectivei europene a R. Moldova. Guvernul apreciază înalt asistenţa oferită de Germania în procesul de promovare a reformelor bazate pe valorile şi principiile europene şi ghidate de standardele acquis-ului comunitar. Rezultatele bune obținute în cadrul cooperării pentru dezvoltare creează astfel premise pentru consolidarea şi extinderea asistenţei financiare acordate de partea germană.

În context, Germania a decis să mărească asistenţa tehnică şi financiară acordată R. Moldova pentru realizarea proiectelor de aprovizionare cu apă potabilă şi tratarea apelor reziduale în mediul rural, modernizarea serviciilor publice locale, consolidarea capacităţilor de administrare publică şi crearea infrastructurii naţionale de calitate în domeniul metrologie şi controlului calităţii.

La finalul reuniunii, părţile au convenit ca pe data de 19 iunie 2014, la Bălţi, prim-ministrul Iurie Leancă şi ministrul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Gerd Muller, care se va afla în vizită în ţara noastră, vor semna Procesul Verbal al consultărilor moldo-germane în domeniul cooperării pentru dezvoltare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus