Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.06.2014

Iurie Leancă a avut la Paris mai multe întrevederi pe dimensiunea parlamentară

Prim-ministrul Iurie Leancă  s-a întâlnit, în această după-amiază, cu Președintele Senatului francez, Jean-Pierre Bel. Șeful Executivului moldovean a subliniat că avansarea cooperării multidimensionale cu Franţa reprezintă un obiectiv strategic al politicii externe a R. Moldova. Iurie Leancă a apreciat deschiderea autorităţilor de la Paris în vederea intensificării dialogului politic bilateral.

Totodată, Premierul moldovean i-a mulțimit lui Jean-Pierre Bel pentru sprijinul țării sale în procesul de integrare europeană a Moldovei. „R. Moldova nu îşi percepe dezvoltarea şi viitorul său în afara a tot ceea ce înseamnă integrare europeană şi revenirea în marea familie europeană. Suntem recunoscători partenerilor francezi pentru susţinerea acordată în urgentarea semnării Acordului de Asociere, care reprezintă o foaie de parcurs determinantă pentru realizarea obiectivului integrării europene a țării noastre”, a declarat Iurie Leancă.

Tot astăzi, Prim-ministrul a avut o întâlnire cu deputaţii din Grupul de prietenie Franţa-Republica Moldova din Asambleea Naţională, condus de Frédéric Reiss.

„Încurajarea şi susţinerea prietenilor noştri ne mobilizează în calea noastră europeană, care va deveni ireversibilă, atunci când vom avea statut de candidat la aderare. Moldova va rămâne un partener de nădejde”, a menționat șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău.

Ulterior, delegația moldovenească a participat la audieri în Comisia pentru Afaceri Externe şi Apărare din Senatul francez. Iurie Leancă a spus că Chișinăul mizează pe sprijinul Franţei în contextul ratificării Acordului de Asociere şi de Liber Schimb, precum şi în procesul de realizare a prevederilor acestora.

„Începând cu anul 2009, integrarea europeană a devenit principala cale de modernizare a țării și a dialogului cu partenerii noștri de la Bruxelles și din întreaga Europă. Consolidarea democrației, independența sistemului judiciar, lupta cu corupția sunt prioritățile-cheie în continuarea reformelor. Vă întrebați ce înseamnă Europa pentru noi? Reguli egale pentru toată lumea, instituții în interesul cetățenilor, o piață funcțională, un stat de drept, democrație”, a subliniat Iurie Leancă.

În concluzie, șeful Executivului a spus că „Republica Moldova reprezintă încă un capitol pentru viitorul proiectului european”.

Iurie Leancă se află într-o vizită de două zile în Franța, la invitația președintelui François Hollande, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus