Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.06.2014

BERD este pregătită să ajute companiile din Moldova și investitorii străini să valorifice oportunitățile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător

BERD este pregătită să ajute companiile din Moldova și investitorii străini să valorifice oportunitățile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător

“Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este pregătită să sprijine companiile moldovenești și investitorii străini în Moldova, în timp ce țara se mișcă spre o mai mare integrare regională,” a declarat András Simor, Vicepreședintele BERD pentru politici, în cadrul unei vizite la Chișinău.

Moldova, care are deja regim de comerț liber cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), se pregătește să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care include crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA). DCFTA oferă noi oportunități de a face comerț cu UE și de a investi, precum și sprijin important pentru implementarea reformelor. DCFTA își propune să contribuie la creșterea economică și integrarea mai profundă a Moldovei pe piețele regionale și globale.

Potrivit unui comunicat de presă al BERD, adresându-se investitorilor locali și străini, la o conferință inițiată de UE cu ocazia vizitei președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso la Chișinău, Vicepreședintele BERD András Simor, a declarat: “Odată cu semnarea a DCFTA în două săptămâni, Moldova va deveni una din puținele țări cu acces la două piețe mari și importante: UE și CSI.”

 “Actualmente BERD lucrează îndeaproape cu UE și Banca Europeană pentru Investiții pentru a dezvolta un program care să sprijine întreprinderile mici și mijlocii în țările semnatare ale DCFTA să se adapteze la noul mediu de reglementare și să profite la maxim de noi oportunități. ”

“BERD va continua să investească în Moldova și va ghida companiile locale și investitorii străini care sunt dispuși să investească sau să-și extindă activitățile lor în țară. Cu toate acestea, rolul nostru este mult mai mare. Investițiile noastre vin cu servicii de consultanță, cunoștințe tehnice și sprijin pentru promovarea reformelor.”

Vicepreședintele Simor a adăugat: “Salutăm angajamentul țării de a întreprinde pașii necesari pentru a deveni o economie de piață deschisă și de succes, bazată pe principiile unui stat de drept. Moldova poate valorifica beneficiile integrării economice regionale, numai în cazul în care guvernul va întreprinde pași decisivi în implementarea programului ambițios de reforme.”

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Republica Moldova. Până în prezent, Banca a investit aproximativ 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte de succes în sectorul energetic, cel al transporturilor, în industria alimentară și cea generală și în sectorul bancar. BERD, de asemenea, lucrează cu guvernul pentru a promova reforme cu scopul de a ajuta la rezolvarea principalelor probleme ale perioadei de tranziție către o economie de piață. Banca a finanțat înființarea unui Consiliu Economic pe lângă Prim-ministru, un organ consultativ care reunește comunitatea de afaceri și factorii de decizie în scopul îmbunătățirii mediului de afaceri.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus