Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.06.2014

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă şi Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cadrul briefingului de presă din 12 iunie 2014, Chişinău

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă şi Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cadrul briefingului de presă din 12 iunie 2014, Chişinău

Prim-ministrul Iurie Leancă:

 „Doamnelor şi domnilor,

Cu o deosebită plăcere îl salut pe domnul Jose Manuel Barroso la Chişinău, cu ocazia celei de-a doua vizite pe care o întreprinde în ţara noastră pe parcursul mandatului său de Preşedinte al Comisiei Europene.

În egală măsură îl salut pe Comisarul Stefan Fule, la fel un prieten de-al nostru, cel care ne vizitează a câta oară deja pe parcursul acestui mandat!

Devine deja o tradiţie, una frumoasă de altfel, să-i găzduim la Chişinău pe înalţii oficiali europeni, de mai multe ori pe durata mandatelor pe care le exercită, tradiţie pe care nu ne dorim decât să o perpetuăm şi să o îmbogăţim. Or, am creat împreună premisele necesare pentru ca relaţiile dintre Republica Moldova şi UE să capete de-acum încolo noi şi noi turaţii, în virtutea faptului că vom semna pe 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Dinamica şi caracterul excelent al cooperării noastre cu UE este probată în primul rând de rezultatele pe care le obţinem şi sprijinul de care beneficiem din partea UE. Astfel, la doar câteva săptămâni după reuniunea comună a Comisiei Europene şi a Guvernului Republicii Moldova la Bruxelles am obţinut dublarea  cotelor pentru exportul pe piaţa UE a merelor, prunelor, strugurilor şi roşiilor, până la semnarea Acordului. Şi în această decizie, un rol deosebit l-a jucat personal dl. Preşedinte Barroso, pentru acest lucru îi aduc mulţumiri.

În egală măsură au fost accelerate procedurile de alocare a asistenţei pentru susţinerea proceselor de reforme. Chiar astăzi am semnat cu dl Barroso alte patru acorduri de finanțare pentru domenii importante cum ar fi afacerile interne, dezvoltarea zonelor rurale, energetică. În câteva minute vom merge cu dl Președinte al Comisiei Europene la Conferința Investițională pe care o organizăm împreună cu partenerii din UE, pentru a promova posibilităţile pe care Zona de Liber Schimb le va aduce mediului de afaceri. Mai multe investiţii în Moldova vor însemna noi locuri de muncă şi salarii mai bune, creştere economică şi produse competitive pe pieţele europene, dar nu numai.

Toate acestea reconfirmă sprijinul pe care ni-l acordă Uniunea Europeană nu doar la nivel politic, dar şi în mod practic, astfel încât beneficiile integrării europene să fie simţite de o parte cât mai mare a cetăţenilor noştri.

Încrederea dumneavoastră fermă, dle Preşedinte Barroso, în perspectiva europeană a Republicii Moldova pe care aţi exprimat-o la Bruxelles cu ocazia reuniunii comune ne mobilizează şi mai mult să continuăm transformările democratice şi să ne modernizăm instituţiile, să ne modernizăm ţara per ansamblu, pentru ca termenul de realizare al obiectivului nostru de integrare europeană să fie cât mai scurt posibil.

Vă mulţumesc frumos!"

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso:

„Domnule Prim-ministru, domnilor, doamnelor,

Este o mare plăcere pentru mine să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, aici la Chișinău, împreună cu domnul Prim-ministru Iurie Leancă la doar două săptămâni după întrevedrea noastră de la Bruxelles. De fapt, aceasta a fost o întâlnire între Guvernul R. Moldova și Comisia Europeană și acest lucru s-a întâmplat doar cu două săptămâni înainte de semnarea Acordului de Asociere, care include și DCFTA. Deci, domnule Prim-ministru, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru ospitalitatea Dvs atât de amiabilă. Vă mulțumesc din numele meu, vă mulțumesc din numele domnului Stefan Fule, din partea Delegației în general. Dați-mi voie să repet încă o dată chestiile pe care le-am spus la Bruxelles, când ne-am întâlnit cu domnul Prim-ministru Leancă - nu există niciun dubiu că Moldova este o țară europeană, iar eforturile Moldovei de a implementa valorile europene a făcut-o să fie un partener important pentru Uniune Europeană și cu adevărat un lider al Parteneriatului Estic. Pe măsură ce ne apropiem în relațiile noastre, beneficiile, oportunitățile valorilor europene vor deveni mai vizibile și mai tangibile. Posibilitățile pentru cetățenii moldoveni   de a călători acum în țările Uniunii Europene fără vize este doar un exemplu concret, dar foarte important. Acest lucru înseamnă că oamenii noștri, cetățenii noștri, societățile noastre au devenit mai aproape una de cealaltă. Acest lucru, de asemenea, înseamnă că relația noastră cu Moldova nu este doar o relație politică sau diplomatică  și există doar de dragul politicii, ci există de dragul cetățenilor. Noi dorim ca cetățenii R. Moldova să fie mai aproape de noi, de Uniunea Europeană  și eu cred că acest lucru nu comporta doar un subânțeles simbolic, dar are un subânțeles mult mai vast pentru cetățenii Republicii Moldova. Exact acest lucru presupune Acordul de Asociere, nu este un document pur diplomatic, presupune mult mai mult.

Acordul ţine de integrarea economică, asocierea politică, scopul fiind să aducem oamenii noştri mai aproape unii de ceilalţi şi noi credem că aceasta ţară, care are atâţea oameni care muncesc atât de asiduu, îşi doreşte într-adevăr  şi cetăţenii Republicii Moldova, la momentul în care vor vedea, vor urmări progresul înregistrat în ultimii ani, vor fi inspiraţi să obţină acelaşi progres. Cetăţenii moldoveni îşi doresc acelaşi lucru pe care şi-l doresc cetăţenii europeni - îşi doresc să trăiască în pace, prosperitate, condiţii decente de viaţă, îşi doresc educaţie bună pentru copiii lor, un sistem bun de ocrotire a sănătăţii, îşi doresc să aibă certitudinea că la finele vieţii vor beneficia de garanţii financiare şi nu numai. Asta îşi doresc cetăţenii Republicii Moldova, dar acelaşi lucru ne dorim noi cu toţii în cadrul UE.

Eu cred că fiind mai aproape unul de celălalt acest lucru va deveni mai simplu, şi din acest motiv, noi zicem că UE are şi o piaţă  enormă, cea mai mare piaţă din lume, o piață care va deveni deschisă pentru toate companiile din Republica Moldova, noi vom oferi şi mai multe locuri de muncă, dar Uniunea Europeană poate, de asemenea, să ajute. Avem instrumente foarte importante de asistenţă financiară, în cazul în care R. Moldova va fi determinată să continue parcursul de reforme. Noi vom putea să oferim sprijin pentru aceste reforme, prin instrumentele financiare, exact același lucru pe care l-am făcut astăzi, împreună cu Prim-ministrul Leancă, semnând Acorduri.

Eu cred că este foarte importantă liberalizarea regimului de vize - un progres obţinut. Acest lucru demonstrează că în momentul în care Moldova îşi stabileşte un obiectiv, stabileşte o prioritate naţională şi munceşte asiduu pentru a obţine acest obiectiv. Obiectivul devine realitate. Acest lucru s-a întâmplat pe parcursul acestor ani şi aşteptăm să auzim acest apel privitor la agenda de reforme.    

Agenda de reforme nu ţine de politică, partide politice.  Vreau să zic că agenda de reforme este mult mai importantă decât activitatea politică, pentru că ţine de viitorul ţării, în general. Eu cred că este posibil să oferim un sprijin şi mai vast pentru acest scop atât de important din punct de vedere strategic. 

Consider că aceasta este modalitatea cea mai bună pentru a asigura un viitor prosper şi democratic pentru cetăţenii R. Moldova.

Moldova este demnă şi chiar merită acest viitor printr-un parteneriat veritabil, prin intermediul Acordului de Asociere, cu demonstrarea unui respect pentru libertăţile şi drepturile fundamentale ale omului, aportul este un instrument major pentru a sprijini procesul de transformări din Republica Moldova. Transformări pe care şi le doresc moldovenii, ei înşişi, eu sunt sigur că cetăţenii moldoveni îşi doresc pace, libertate şi ar vrea să vadă o ţară mai prosperă.

Daţi-mi voie să împărtăşesc câteva fapte din acest Acord, care va consolida   instituţiile democratice : statul de drept, supremaţia legii, în afară de aceasta, va oferi Moldovei acces pe piaţa europeană. Mai mult, Moldova va elimina taxele de import, dar de o manieră asimetrică, deci într-o manieră mai favorabilă pentru Republica Moldova. Această eliminare a taxelor va oferi acces pe piaţă. Studiile independente arată că exporturile moldoveneşti vor creşte cu 16%, PIB-ul Moldovei va înregistra o creştere de 5,5% pe termen mediu, datorită acestui Acord, cetăţenii moldoveni vor avea posibilitate  să creeze companii, să înregistreze marca comercială, vor avea acces liber la piaţa UE, chiar şi companiile mici din Republica Moldova, cu condiţia că vor oferi produse bune şi vor presta servicii bune. Companiile mici vor avea posibilitatea să exporte direct pe piaţa UE, fără niciun fel de taxe.

Eu cred că există multe oportunităţi pentru companiile care vor veni din Republica Moldova pe piaţa europeană, dar pentru a beneficia pe deplin de aceste oportunităţi ale Acordului, Republica Moldova trebuie să continue  parcursul reformelor, consolidarea sistemului judiciar, combaterea corupţiei, crearea unor agenţii de reglementare independente. Toate acestea sunt nişte precondiţii pentru cooperarea noastră, dar sunt sigur că sunt, în acelaşi timp, şi aspiraţiile cetăţenilor Moldovei.

Sunt sigur că cetăţenii Moldovei nu vor corupţie, vor un sistem judiciar independent, deci este un interes al Moldovei ca atare, chiar dacă noi am formulat aceste condiţii ca şi precondiţii pentru dezvolatrea relaţiilor noastre în continuare. Pot să reiterez faptul că în aceste eforturi Moldova nu este de una singură, împreună cu Guvernul Republica Moldova, noi vă stăm la dispoziţie prin diferite instrumente, ca să vă acordăm tot sprijinul. Ştiu că aceste reforme sunt foarte dificile, dar nu există niciun motiv pentru a le amâna. Semnarea acestor patru Acorduri de finanţare chiar acum, de mine şi de domnul Prim-ministru Leancă reiterează angajamentele noastre în relaţia cu Moldova, noi vă vom oferi  21 de milioane de euro pentru a sprijini implementarea Acordului de Liber Schimb, mai multe milioane vor fi oferite pentru sectorul energetic, pentru dezvoltarea regiunilor rurale, de exemplu 14 milioane vor fi alocate pentru dezvolatrea rurală. Deci, vedeţi că nu sunt doar nişte promisiuni politice obişnuite, deci este o solidarizare concretă din partea Uniunii Europene - solidaritate manifestată de cetăţenii europeni în relaţia cu cetăţenii Moldovei.  131  de milioane de  euro pe parcusul acestor ani vor fi oferite Republicii Moldova pentru a ajuta Guvernul, companiilor pentru a se pregati de DCFTA şi pentru a facilita integrarea Republicii Moldova pe piaţa europeană. La 15 mai la Bruxelles, noi am oferit cote duble pentru exportul merelor, a fructelor din Moldova pe piaţa Uniunii Europene. Acest lucru ne-a permis să deschidem  şi mai mult piaţa pentru   produsele dumneavoastră. Aceasta este o parte a relaţiilor noastre şi este absolut clar acest lucru, nimeni din această regiune, nimeni nu trebuie să utilizeze aspectul energetic ca armă politică. Ştiu că există o cooperare foarte bună între Republica Moldova cu România, pe diferite proiecte legate de energetică. Uniunea Europeană  întotdeauna a sprijinit aşa fel de proiecte. Deci, un proiect va fi finalizat pe parcursul săptămânii viitoare şi va oferi Moldovei o alternativă nouă, de a beneficia de reusrse energetice sigure.

Domnule  Prim-ministru, Moldova a înregistrat un progres semnificativ şi eu cred în viitorul european al Republicii Moldova. Vreau să vă felicit domnule Prim- ministru pentru angajamentele Dvs. personale privitor la agenda europeană şi ştiu că au fost mai multe decizii dificile pe care le-aţi luat Dvs. Însă, această opţiune europeană pentru Moldova nu este un proiect al unei persoane sau partid politic. Aceasta idee trebuie să fie îmbrăţişată de întreaga naţiune dacă vă doriţi succes. O călătoie cât de lungă începe de la paşi mici, dumneavoastră aţi făcut deja aceşti primi paşi, călătoia trebuie continuată.

Vă mulţumesc mult pentru atenţie!"

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus