Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.06.2014

Secretarul general al Aparatului Președintelui R.Moldova, Ion Păduraru, a transmis un răspuns la petiția adresată șefului statului de Fracțiunea PCRM

Secretarul general al Aparatului Președintelui R.Moldova, Ion Păduraru, a transmis un răspuns la petiția adresată șefului statului de Fracțiunea PCRM

Secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru, a transmis astăzi, 11 iunie a.c., la indicația Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, următorul răspuns la petiția adresată pe 15 mai 2014 șefului statului de Fracțiunea PCRM din Parlamentul Republicii Moldova:

„Către Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova din Parlamentul Republicii Moldova

Stimați deputați,

Referitor la petiția Dumneavoastră din 15 mai 2014, la indicația Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, vă aduc la cunoștință următoarele:

Pentru început, trecând peste tonul ultimativ și nediplomatic în care v-ați formulat cererile, vă atrag atenția că șeful statului, în calitate de garant al suveranității, independenței naționale, unității și integrității teritoriale a țării, și-a îndeplinit și va continua să-și îndeplinească atribuțiile stabilite în strictă conformitate cu Constituția Republicii Moldova. Președintele Nicolae Timofti dorește ca în țara noastră să funcționeze toate principiile democratice recunoscute ca atare, în particular principiul separației puterilor în stat, ceea ce înseamnă, între altele, că președintele țării nu este în drept să își aroge drepturi care nu-i aparțin, așa cum s-a întâmplat în istoria noastră recentă, până în anul 2009.

Drept urmare, Președintele nu poate da curs cererii Dumneavoastră de a demite Guvernul, deoarece pentru emiterea unui decret prezidențial în acest sens ar trebui întrunită condiția stipulată în articolul 106, alineat (1) din Constituție, care se referă la dreptul Parlamentului de a exprima neîncredere Guvernului, cu votul majorității deputaților. După câteva încercări eșuate ale PCRM de a demite Guvernul prin moțiuni de cenzură, este evident că actualul Cabinet de miniștri, condus de prim-ministrul Iurie Leancă, are tot sprijinul necesar din partea majorității parlamentare pentru a-și desfășura activitatea în continuare.

În ceea ce privește cererea ca Președintele Republicii Moldova să facă uz de una din atribuțiile sale constituționale și să inițieze un referendum privind semnarea de către Republica Moldova și Uniunea Europeană a Acordului de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, vă comunic că, având în vedere practica internaţională, astfel de acorduri nu necesită a fi aprobate printr-un plebiscit. Acordul respectiv este unul care stabileşte cadrul juridic de cooperare a unui stat (Republica Moldova) cu o organizaţie internaţională supranaţională (UE) şi nu aderarea la aceasta. De exemplu, Acordul de Liber Schimb în cadrul CSI a fost semnat și ratificat de către Republica Moldova fără ca, în prealabil, să fi fost aprobat printr-un referendum. Nici calitatea Republicii Moldova de membru al CSI nu a fost decisă printr-un referendum.

În același timp, Partidul Comuniștilor a avut și are în continuare la dispoziție suficiente instrumente legale pentru a iniția asemenea forme de consultare a voinței poporului, de care poate uza, în condițiile legii.

Dincolo de strategiile politice, firești până la un anumit punct într-un an electoral, este important ca PCRM să revină la ideea de integrare europeană a Republicii Moldova, pe care a promovat-o cel puțin la nivel declarativ în perioada în care această formațiune politică a fost la guvernare.

Vocile recente, de la nivelul conducerii PCRM, care au făcut declarații pro-europene, sunt semnale care arată maturitate politică și realism politic, și sunt încurajatoare pentru climatul politic din Republica Moldova și pentru succesul aspirațiilor europene ale cetățenilor noștri.

Președintele speră din toată inima ca alegerile parlamentare, programate să aibă loc în toamna acestui an, să confirme o dată și pentru totdeauna voința poporului, la care faceți referire în scrisoarea Dumneavoastră, privind opțiunea europeană a țării noastre, spre siguranța și bunăstarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Cu respect,

Secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova,

Ion Păduraru”


Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus