Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-06-11/pretzul-pentru-zahar-in-moldova-este-dictat-de-conjunctura-regionala-35301.html
Data: Jun 11, 2014 (09:53)

Preţul pentru zahăr în Moldova este dictat de conjunctura regională

În legătură cu publicaţiile apărute în presă, cu referire la creşterea preţurilor pentru zahăr pe piaţa internă a Republicii Moldova, Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM) consideră oportun să prezinte opiniei publice următoarea declaraţie:

Către începutul lunii iunie, preţul pentru zahăr în Republica Moldova a atins nivelul regional, fapt care permite revenirea la un nivel funcţional normal al producţiei de zahăr. În rezultatul situaţiei nefavorabile din primul trimestru al anului 2014, provocate de către unul din producători, prin suprasaturarea pieţei cu „zahăr-barter” , ceilalţi producători au suportat pierderi considerabile. Aceştia au fost nevoiţi să-şi vîndă zahărul la preţuri foarte mici, pentru a-şi finanţa partenerii agricoli în scopul procurării de seminţe, combustibil, îngrăşăminte şi mijloace de protecţie a plantelor înainte de semănat. Situaţia a fost înrăutăţită de scăderea cursului valutei naţionale şi de creşterea preţurilor la combustibil. La finele semănatului, cînd producătorii de zahăr şi-au îndeplinit obligaţiunile faţă de partenerii agricoli, preţul pentru zahăr a revenit la nivelul normal.

Creşterea preţului pentru zahăr din ultimele trei luni a atins în unele ţări din regiune 30%, în timp ce în Moldova această creştere nu a depăşit indicele de 20%. O asemenea creştere la începutul verii poartă un caracter sezonier şi se înregistrează în regiune din an în an. Preţul mediu de vînzare din depozitele producătorilor de zahăr ai RM este de 11,7 lei pentru un kg, în timp ce în Rusia – 12,6 lei, în Kazahstan- 13,5 lei pentru un kg. În Ucraina, de la începutul anului (ianuarie-mai 2014) preţurile pentru zahăr au crescut cu 33,1%, iar în decurs de un an (mai 2013-mai 2014) acesta s-a mărit cu 66%. În Moldova preţurile de producţie au rămas la nivelul perioadei corespunzătoare anului trecut. De aceea anunţăm presa că mărirea preţului pentru zahăr în Moldova cu 30% nu este decît o dezinformare.

Preţurile la zahăr în Republica Moldova se formează în condiţii de piaţă. Totodată, randamentul industriei zahărului este limitat de preţul înalt al sfeclei de zahăr şi resurselor energetice, pe de o parte, iar pe de alta- de preţurile regionale pentru zahăr. În condiţiile acordurilor existente de liber schimb şi , mai ales, avînd în vedere contrabanda la graniţa moldo-ucraineană, producătorii de zahăr nu pot ridica preţul pentru a-şi spori rentabilitatea. Cu toate acestea, condiţiile fundamentale de funcţionare a industriei zahărului, formate pe parcursul utimilor 10 ani, permit ca anual să se investească în producerea zahărului şi a sfeclei de zahăr sute de milioane de lei. Cifra de afaceri anuală a ramurii depăşeşte 1,5 mlrd de lei, ceea ce influenţează pozitiv creşterea PIB-ului Moldovei. Creşte şi potenţialul de export al zahărului moldovenesc-anual sunt exportate cca 30 mii tone de zahăr. Aceasta în contextul în care aria de export este în continuă expansiune. Dacă pînă acum zahărul moldovenesc se exporta în occident doar în România, atunci în primul trimestru al acestui an zahărul moldovenesc a fost exportat în Cipru, Bulgaria, Ţările Baltice şi, tradiţional, în ţările Uniunii Vamale.

La momentul actual, pe piaţa moldovenească a zahărului activează 3 companii: IM «Sudzucker Moldova» SA (fabrici în Drochia şi Făleşti, cu 39% din cota totală a producţiei de zahăr ), Magt-Vest» SRL (cu fabrici în Glodeni şi Donduşeni, 32%) şi «Moldova-Zahar» SRL (fabrică în Cupcini, 29%).